Prosize kapsule

Srpski sport 2009. – Druga strana medalje

by Nikola Rili

Godina koja broji svoje poslednje dane, pored velikih uspeha, medalja i titula, donela je i nekoliko manjih i većih sportskih razočaranja. Od pojedinih sportista i klubova očekivalo se da tokom 2009. zablistaju i u potpunosti ispune svoj potencijal. Na žalost desilo se upravo suprotno.


Iron Abs za vas

Mnogo puta zasluženo hvaljene, idoli mnogih devojčica koje su prvi put uzele reket u ruke, dve teniske princeze – Ana Ivanović i Jelena Janković sigurno će što pre želeti da zaborave proteklu sezonu. Jelena je u 2009. ušla sa oreolom najbolje teniserke na svetu. Tada prvi reket na WTA listi, Jankovićeva je najvaljivala nastavak uspešnog niza iz 2008. i pohod na svoju prvu gren – slem titulu. Međutim, da su se njeni planovi izjalovili ubrzo je postalo jasno. Kao prvi nosilac na Australian openu izbačena je već u 4. kolu, koje je bilo nepremostiva prepreka i na Rolan Garosu. Svoju prvu titulu osvojila je tek u aprilu u Marbelji, a dodala je još i trofej iz Sinsinatija.

S druge strane Ana Ivanović u sezonu je ušla nespremna, sa tek zalečenom povredom. Bivši broj jedan ženskog tenisa tokom 2009. nije osvojila ni jedan trofej, pala je na 22. mesto rang liste, a sezonu je zbog povreda i umora završila već u oktobru. Nadamo se samo prolazna slabost i loša sreća za srpske teniserke od kojih se očekuje da u punom sjaju zasijaju već na početku 2010. godine.

Uspesi koje su reprezentativci ređali u kavlifikacijama za Svetsko prvenstvo, vratili su veru u srpski fudbal. Oni sa najviše optimizma smatrali su da pelcer uspeha može da pusti korenje i u klupskom fudbalu. Partizan je tokom leta zadržao igrački sastav koji mu je doneo drugu uzastopnu duplu krunu. Uz nekoliko pojačanja najavljivan je ulazak u Ligu šampiona i borba sa najmoćnijim evropskim klubovima. Međutim, kiparski Apoel bio je koban po crno – bele i snovi o elitnom evropskom takmičenju su raspršeni. Noćna mora nastavljena je u Ligi evrope. Pet uzastopnih poraza od osrednjih ekipa i prvi trijumf tek u poslednjem kolu. Ni njihov večiti rival nije bio ništa bolji. Crvena Zvezda je svoju evropsku priču završila u poslednjem kolu kvalifikacija, dok su Vojvodina i Sevojno i pre toga napustili takmičenje.

Ipak i pored brojnih uspeha i ovih nekoliko razočaranja, ono što u 2009. godini ostavlja gorak ukus u ustima svim zaljubljnicima u sport jesu slike sa naših stadiona. Paljenje stolica, tuče i sukobi sa policijom postali su deo sportskog folklora u Srbiji. Samo na poslednje derbiju zapaljeno je 5 hiljada sedišta. Ionako malobrojnu publiku koja prati domaći fudbal sigurno neće privući na stadione svakodnevne scene nasilja i gotovo vanredno stanje pre utakmica. Svaki roditelj će razmisliti pre nego što povede svoje dete na neki sportski događaj. Nekada je porodični odlazak na stadion bio uobičajena stvar, a danas – rizična avantura u koju se upušta sve manji broj onih istinskih navijača.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar