Prosize kapsule

Nemanja Vidić – Najčvršći stub svetske odbrane

by Nikola Rili

U društvu Kasiljasa, Terija, Mesija, Toresa, Džerarda, Ronalda…našao se i jedan igrač iz Srbije. Nemanja Vidić je u izboru Međunarodne fudbalske federacije – FIFA i Udruženja profesionalnih fudbalera – FIFPro uvršten među 11 igrača koji čine najbolji tim sveta. Priznanje koje je zaokružilo odličnu godinu defanzivca Mančester Junajteda, ipak je samo šlag na višespratnoj torti.


Iron Abs za vas

Vidić je tokom 2009. izabran i za igrača godine Mančester junajteda, dobitnik je velike statue „Ser Mat Bejzbi“. Takođe, Vidić je krajem maja izabran i za igrača godine u Premijer ligi, a tri puta uzastopno biran je i u tim godine na Ostrvu. Za četiri sezone u dresu kluba sa “Old Traforda” osvojio je devet pehara, a u proteklih 365 dana pored treće uzastopne titule prvaka Engleske, podigao je i pehar Karling kupa i stigao do finala Lige šampiona, u kojem su „crveni đavoli“ poraženi od Barselone. Na nekoliko mečeva poneo je i kapitensku traku i tako se svrstao među legende Mančestera.

Nemanja je za loptom počeo da juri na terenu užičkog Jedinstva i već tada je odskakao talentom, radom, ponašanjem i željom da bude najbolji. Ipak ni sam Vidić tada verovatno nije ni sanjao da će mu navijači čuvenog Mančester Junajteda posveti pesmu koja se u poslednje vreme redovno ori sa tribina Old traforda. Sa svega 15 godina, obreo se u Crvenoj Zvezdi odakle je na kaljenje poslat u Spartak iz Subotice. Na beogradskoj Marakani nastupao je tri godine, da bi se zatim otisnuo opet u Spartak, ali onaj moskovski. Čak ni u dalekoj Rusiji njegov talenat nije promakao oštrom oku evropskih skauta i 2006. godine obreo se u Mančesteru.

Hrabar, neustrašiv, bez kompromisa u duelima, Vidić je već godinama stub poslednje linije višestrukog prvaka Engleske i srpske reprezentacije. Ipak, o vrednosti ovog Užičanina najbolje govore njegovi nastupi na terenu. Predvođena tandemom Ferdinand – Vidić, odbrana Crvenih đavola u prošloj sezoni oborila je rekord Premijer lige jer nije dozvolila da se mreža Edvina van der Sara zatrse na čak 14 uzastopnih utakmica. A koliko je dragocen za svaku ekipu za koju nastupa, još bolje se vidi onda – kada je odsutan. Reprezentacija tadašnje Srbije i Crne Gore na prošlo Svetsko prvenstvo plasirala se sa samo jednim primljenim golom u kvalifikacijama. Međutim, odsustvo Vidića zbog suspenzije i povrede dovelo je do pravog debakla nacionalne selekcije. Čak 10 puta tresla se mreža na završnom turniru u Nemačkoj tada najbolje evropske odbrane. Slična situacija ponavlja se i proteklih nedelja u Mančesteru. Povreda Vidića kao da je otvorila bravu gola Edvina van der Sara. Protivnici u potpunosti koriste Vidićevo odsustvo i nemilosrdno tresu mrežu Junajteda. A čuveni ser Aleks Ferguson broji dane do povratka igrača koji će njegov odbrambeni bedem na fudbalskom igraliuštu ponovo učiniti – neprobojnim.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.