Prosize kapsule

M@N! Gadgets – Windows 7

by Nenad Milosavljević

Nekoliko meseci posle izlaska Windows-a 7, novog Microsoftovog operativnog sistema, polako se kristališu njegove karakteristike, prednosti i mane. Nije teško biti dobar posle katastrofalne Viste, to je tačno, ali prve impresije govore da je Windows 7 solidan operativni sistem čak i u odnosu na legendarni XP. Uostalom, imajte u vidu da će XP polako u penziju, jer je star gotovo celu deceniju, što je ekvivalentno ljudskom veku od 100 godina. Microsoft već sada polako obustavlja proizvodnju apdejtova i zakrpi za XP, tako da korisnici moraju polako da se odlučuju kojim će operativnim sistemom u budućnosti obradovati svoje lude mašine.

Za početak, možemo konstatovati da je Windows 7 za sada vrlo dobro ispraćen podrškom za drajvere i znatno manjom količinom sistemskih pop-up informacija, od kojih na Visti nije moglo da se živi. Takođe, koliko je značajna dobra drajverska podrška za jedan operativni sistem, verovatno najbolje znaju nesrećni korisnici Viste, koja je u tom pogledu bila opremljena koliko i prosečan srpski vojnik, dakle-nikako. Takva je bila situacija sa Vistom, a sa Windows 7 kreatori nisu napravili istu grešku tako da za ovaj vid podrške korisnici, bar za sada, ne moraju da brinu. Doduše, oni su već sada oprezni, jer ko zna da li će Microsoft održati jednak nivo podrške i u budućnosti, a koliko to frustrirajuće može da bude…pa, zamislite samo situaciju u kojoj je fenomenalna cica sa Fejsa, sa kojom se već dugo dopisujete, najzad odlučila da vam  pokaže svoj stas i glas preko veb kamere. Pokrenete konekciju kad-otkrijete da vaša veb kamera (ili neki drugi periferni uređaj) ne radi pod novim operativnim sistemom! Nije baš zgodno, je l’ da?

Takođe, za razliku od bezbednosnog sistema Viste, koji je osim kompjuterskih virusa u vaš kompjuter bez problema mogao da propusti i sidu, malariju, male boginje i tifus, sa Sedmicom je situacija znatno bolja;  osim BitLocker sistema za enkripciju, tu su i alati za bolju kontrolu i zaštitu datoteka (DEP), korisničkih naloga (UAC) i ostalih segmenata koji mogu biti izloženi bezbednosnim rizicima

Poboljšanje u odnosu na XP se, pak, najviše vidi na polju manipulacije audio i video fajlovima, različitim sistemima na mreži, kao šerovanja sadržaja na vebu. Prethodni operativni sistemi u tom pogledu nisu imali nikakve posebne alate, tako da će Sedmica obradovati sve korisnike koji su pretešno okrenuti digitalnoj zabavi.

Tome će dodatno doprineti integrisana podrška za Blu-Ray diskove, zatim brojne nove opcije za back-up podataka, znatno unapređen korisnički interfejs, kao i sistem koji je mnogo više zasnovan na principu intuitivnog korišćenja. Za one koji eventualno ne znaju, to praktično znači da je ceo sistem mnogo logičniji za korišćenje, te čak i ako ste laik možete naslutiti šta sledeće treba da uradite da biste izveli željenu operaciju. Drugim rečima, ne moramo više da budemo ni toliko pametni da bismo koristili kompjuter, a vi razmislite pa zaključite da li je to dobro ili ne. Iz trenutne perspektive, ta činjenica ne izgleda loše, a za dalje ćemo videti.
Još jedna velika mana novog operativnog sistema je to što ne postoji mogućnost direktne nadogradnje starih operativnih sistema. Drugim rečima, osim što ćete morati da izdvojite od 100-300 dolara za Sedmicu, zavisno od toga da li ste ranije imali Vistu ili XP, moraćete kompletnu instalaciju da radite iz početka, što ume da bude i te kako naporno.

U svakom slučaju, ukoliko ste ranije koristili Vistu, blagosiljaćete dan kada ste prešli na Sedmicu. Ukoliko ste ranije koristili XP, verovatno ćete se dugo nećkati i Sedmici tražiti dlaku u jajetu, jer XP je, ipak, XP. Windows sedam je svakako dobar operativni sistem koji, za početak, vredi isprobati, a imajući u vidu činjenicu da Microsoft polako ukida sve vrste podrške za prethodne sisteme, kasnije će većina korisnika verovatno morati da pređe na Sedmicu, osim ako se ne odluče za neki open source operativni sistem, koji trenutno čine između pet i deset procenata na tržištu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “M@N! Gadgets – Windows 7

  1. taj sistem ne ide bez ddr 2gb procesor 2.7 radni takt hdd 500gb ploca foxon ostalo moze po zelji mada je bolje uzeti dvd rw cd rom napajanje za tu konfiguraciju jacine 500w i onda je brz ali na slabije da cupas kosu s,glave