Prosize kapsule

M@N! Lifestyle – Kulinarske tehnike

Kako kaže ona stara – ljubav na usta ulazi.. Već dovoljno puta utvrđena istina, i u teoriji i u praksi, većini muškaraca još uvek predstavlja nedokučivu misteriju. Kuhinja je jednostavno oblast u kojoj se po nekom nepisanom pravilu žene ipak bolje snalaze, ali da tako ne mora da bude, i da i muškarac lako može ovladati magijom varjače i lonca pokazaće nam Mark Bitman, kolumnista zadužen za ishranu u brojnim svetskim časopisima.

Ovaj kulinarski mag nudi nekoliko veština koje bi nam trebale poslužiti kao smernice za snalaženje u tom nestvarnom svetu, i još jednom dokazati da su najlepše stvari najčešće baš one najjednostavnije. Kako on kaže – kuvanje je prosto. Potrebno Vam je nekoliko namirnica, malo začina, jedan prosečan šporet marke „bitno da radi“ i to je to. Kad jednom naučite kako, svaki sledeći put će biti sve lakše, i ako Vam ne uspe iz prve, na kraju ćete ipak dobiti proizvod zvani „obrok“.

E sad, o ukusima ne treba raspravljati, ali ipak bolje po Vas, Vašeg gosta i ljubav na kraju, da ono što uđe na usta ipak ima dobar ukus. Tu na scenu stupa gospodin Bitman sa svojom prvom instrukcijom – nemojte previše komplikovati. Prilikom kuvanja ne treba težiti savršenstvu, jer se tako nešto teško i retko postiže. Treba jednostavno težiti što boljem i na taj način, korak po korak, doći do savršenog. U tu svrhu Bitman preporučuje ovladavanje osnovnim tehnikama kuvanja, od desetak postojećih, nakon kojih bi Vaše mogućnosti pripreme brze, jednostavne,a zdrave hrane postale beskrajne.

elokupna mudrost kulinarstva je tome da prostom promenom samo nekoliko sastojaka dobijate sasvim nova jela, a svi znamo da kombinacije mogu ići u nedogled.. Ovo jednostavno pravilo preporučujemo kao šemu na neizvesnoj stazi kuhinjskih ognjeva i kipućih šerpi.

Tehnike

Pečenje

Za pečenje je potrebna suva, indirektna toplota da bi stvorila ukusnu koricu mesu ili da bi se zapeklo povrće u posudi. Ovo je takođe sjajan način da se pojača prirodna slatkoća voća i povrća.

Grilovanje

Ova tehnika, koju je čovek prvu otkrio, može biti i najukusnija. Kad god hranu pečete tako da je toplota iznad nje, kao kod grilovanja, hrana dobija ukusnu koricu. Ovo je, naravno, dobro kod mesa, ali i kod ribe, povrća i pice.

Kuvanje na pari

Kuvanje na pari je tehnika uz koju meso postaje veoma meko i koja daje najkompleksnije ukuse. Za početak, ostavite meso da porumeni na ringli. Onda smanjite vatru i kuvajte sastojke u ma­lo vode dok ne postanu meki. Kad jednom stavite sve u po­su­du, kuvanje na pari zahteva malo ili nimalo vašeg zalaga­nja.

Ako je verovati Majku Bitmanu, a veruju mu mnogi, kada savladate  ovih par jednostavnih pravila sve ostalo bi, što se Vašeg kuvarskog umeća bar tiče, trebalo da dođe samo od sebe. Mi Vam želimo sreću, uz molbu da pazite na prste, i pre svega da, kada kuvate za nju –  kuvate srcem. Bez toga ni Majk Bitman Vam ne može pomoći…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.