Prosize kapsule

M@N! sa stavom – NOVE UNIFORME!

Kraj 2009. godine pamtićemo, pored odlične pijanke kojom smo je ispratili, po tri stvari – naglim smenama arktičkih oluja i proletnjih povetaraca, ukidanju viza za državljane Srbije i usvajanju novog zakona o saobraćaju. Za sva tri fenomena zajednički pojam je nespremnost.

Nespremni!

Oluje sa smetovima snega koje se mogu videti eventualno na obroncima Himalaja, putare su, naravno, zatekle nespremne – jer ko bi za Boga miloga mogao očekivati sneg u decembru. Ukidanje viza stiglo nam je onako neočekivano, i mada su prve ture turista predvođene državnim čelnicima krenule preko granice uz vatromet, već prvog minuta po ukidanju, može se reći da nas je i ova lepa vest sačekala nespremne – jer pored toliko stresnih i ne tako lepih, naučili smo da u dobre vesti ne verujemo i ne očekujemo da se dese. Kada su se ipak desile, izgleda da su jedino baš ti državni predstavnici bili spremni na njih, te su, da pruže uzor narodu – prvi zapalili iz Srbije!

I za kraj – šok nad šokovima! Nemački saobraćajni standard na srpskim ruralnim putevima. Iako se iza celog projekta krije, zaista produktivan i koristan pokušaj vlasti da pobesnelu drumsku stvarnost današnje Srbije stave pod kontrolu, izgleda da niko nije mislio na krajnje nespojivosti koje ovaj radikalni zakon donosi sa sobom. Vođeni nemačkom disciplinom, naši srpski saobraćajci, rekli su hrabro – SECI! Seci loše vozačke navike, seci nefunkcionalne propise, seci sve veze sa dugogodišnjom tradicijom da na domaćim ulicama važi pravilo jačega. Sve su ozvučili, stavili pod video nadzor, obukli nas u ludački zelene prsluke, poskidali slušalice iz ušiju na pešačkim prelazima i rasterali pijance sa istih. Uveli su nov bodovni sistem i njime pošteno sasekli sve naše nade da ćemo se možda nekako ipak provući.

Sve ovo učinilo je da na ulicama budemo itekako bezbedni i budni, naročito pošto su nas propisno secnuli i po novčaniku. E, sad.. o novim propisima vezanim za građane čuli smo mnogo i kroz brojne medije upoznali se sa njima do detalja. Ipak, nije se moglo, a ne primetiti da se u istim medijima druga strana retko pominjala. Ima li nekih propisa koji važe za njih? Postoji li video nadzor kojim bi građani špijunirali državu? Hmm.. Izgleda da se o tome u novom zakonu nije razmišljalo.

Svesni toga da ne možemo previše uticati da se tu nešto promeni, M@N! će predložiti jednu sasvim bezopasnu, ali u cilju održavanja budnosti vozača na putu, veoma korisnu ideju – nove uniforme za pripadnice lepšeg pola u policijskim redovima Srbije! Zašto i mi ne bismo malo uživali u pogledu..

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar