Prosize kapsule

M@N! Sport – Spartatlon!

by Nikola Rili

U pričama o herojskim podvizima iz antičkih dana, legenda o jednom od najboljih trkača tog vremena ipak sve premašuje i živi i danas. Pripovedanje o Filipidesu (ili Fidipidesu) poznato je svima koji su čuli za Maratonsku trku. Međutim, prema antičkom istoričaru Herodotu, ovaj prvi maratonac u istoriji, pre nego što je prešao 42 kilometra i u Atinu doneo vest o pobedi nad Persijancima u bitci na maratonskom polju, učinio je nešto što se do nedavno smatralo gotovo nemogućim. Kao jedan od najboljih atleta svog vremena, poslat je da za odlučujuću borbu sa persijskom vojskom trži pomoć od Spartanaca. Filipides je krenuo ujutro i već narednog dana stajao je u 246 kilometara udaljenom centru Sparte, ispod spomenika čuvenog vojskovođe Leonide.

Jedini način da se proveri istinitost Herodotovih navoda, bilo je da se pođe Filipidesovim stopama. Britanski avijatičar  i zaljubljenik u istoriju antičkih Helena, Džon Foden, sa četiri prijatelja, krenuo je u zoru 8. oktobra 1982. godine iz Atine. Posle 36 sati hodanja i trčanja, stajao je na istom mestu gde i čuveni glasonoša 2 i po hiljade godina ranije. Dakle, antički istoričar je govorio istinu.

Iron Abs za vas

Međutim vest o ovom događaju ubrzo se proširila među strastvenim dugoprugašima, i već naredne godine održan je prvi Spartatlon, trka koja slavi legendu o Filipidesovom junaštvu i izvlači je iz dubina istorije.

Spartatlon je jedna od najtežih trka, koja čovekovu fizičku i psihičku izdržljivost testira do maksimuma. Ipak, upravo njena težina kao i jedinstvenost peloponeskih predela svake godine privlače sve veći broj onih koji bi da se osete kao antički heroji. Ni godine iscrpljujućeg treninga ne garantuju vam da ćete uspešno završiti trku. Samo trećina trkača za 36 sati pređe 246 kilometara i dođe do Sparte. Trka počinje u jutro, poslednjeg petka u septembru, kada je prema Herodotu na put krenuo i Filipides. Uz morsku obalu, kroz Korint, Nemeju, Likriju, Nestani i Tegeju, treba proći 75 kontrolnih tačaka u određenom vremenskom periodu. Posle 200 pređenih kilometara samo najspreminiji stižu nadomak Sparte i u sred noći počinju uspon  na planinu Partenio na kojoj se prema legendi Filipidesu obratio bog Pan.

Rekord drži Janis Kuros koji je trku završio za 20 časova i 25 minuta, a trijumfovao je ukupno 4 puta. 2005. godine uspeo je da uradi ono što je pošlo samo Filipidesu pre 2 i po milenijuma – da od Atine dođe do Sparte i da se zatim vrati nazad u glavni grad Grčke. Dakle, ako se još uvek pitatate da li je moguće – jeste i te kako. A da bi ste osetili pravi duh Spartatlona, muke, ali i neopisivi osećaj zadovoljstva koji donosi, morate učestvovati na ovom jedinstvenom sportskom događaju. Zato počnite sa pripremama jer do septembra ima dovoljno vremena.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar