Prosize kapsule

M@N! Lifestyle – Burne bračne vode Srbije

Svaki peti brak u Srbiji završi razvodom, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Razlozi su mnogi – od siromaštva, preko bračnog nasilja do razlika u društvenim i seksualnim navikama supružnika, ali ono što je sigurno je da novi srpski brakovi postaju sve “stariji”, a stari pucaju u sve većem broju.

Istraživanja pokazuju da se tokom 2008. godine 45.145 parova venčalo, dok je pravosnažno razvedenih, poništenih i proglašenih za nevažeće bilo 8. 502. Prosečno brak u Srbiji traje 12,4 godine. Analize su pokazale i da se neveste i mladoženje sve kasnije odlučuju na sudbonosno “da”. Razvodi su, opet, u stalnom porastu. Tokom 2008., na 1.000 sklopljenih brakova dolazi 13 razvoda više nego 2007, a 16 više nego 2006. godine.
Mladoženja je u odnosu na 1991. godinu “ostario” za tri godine, sada u proseku pred oltar staje u 33. godini, a žena u 29. Ni stručnjaci ne spore da je institucija braka zapala u krizu. Među ključne razloge navode – skidanje tabua o braku. U više od 60 odsto slučajeva žene zatraže razvod, a one su i te koje se po pravilu pre obrate za pomoć u savetovalištima. Osim toga, žene su sve više nezavisne, ekonomski stabilne i moćne i ne prave velike kompromise kao nekada. Ono što ih navodi da podnesu zahtev za razvod je udaljavanje, nedostatak bliskosti, komunikacije, seksa, previše psihičkog i ekonomskog nasilja, alkohol…

Razlozi zbog kojih muškarci često podnose zahtev za razvod su – krize srednjih godina kod žene… počela je da se doteruje, izlazi, posvećuje dosta vremena sebi, jer deca su sada odrasla. Sve ove promene za muškog supružnika su veliki stres, ravan izdaji, a pitanje opstanka braka, pitanje je snage i volje i jednog i drugog. Takođe se spisku razloga dodaje i dalje jaka potreba muškarca da bude dominantan u zajednici, naročito kad je žena obrazovanija i nezavisnija. Kod nas je česta pojava i uplitanje širih krugova porodice, s obe strane, u brak pojedinaca, pa i to može presuditi u korist razvoda.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.