Prosize kapsule

M@N! Health – Opsesivno kompulzivni poremećaj

Ako prilikom izlaska iz stana, u trenutku kada ste već pozvali lift kroz vašu glavu prođe misao – Da li sam zaključao vrata.. a zatim se setite da jeste, ili eventualno vratite da proverite i zatim produžite kuda ste krenuli, sa vama je sve u redu. Međutim, ako tok misli na pomenuto pitanje krene u pravcu – da li sam siguran da sam siguran da sam siguran… velika je mogućnost da patite od poremećaja opsesivne kompulzije.

Iako su često povezane, opsesivne i kompulzivne poremećaje treba posmatrati odvojeno.

Opsesije

Opsesije se vezuju za reči, slike, ideje.. koje su obično nepovezane s onim što pojedinac radi. One se pojedincu pojavljuju uporno i jako i namećući se dekoncentrišu ga i odvlače pažnju. Često su agresivne ili seksualne prirode, što pojedinac ne može kontrolisati iako je svestan da ih sam stvara.

Iron Abs za vas

Kompulzije

Kompulzije podrazumevaju niz radnji koje oboleli ponavlja bez mogućnosti da sam sebe kontroliše, takođe svestan da je sam kriv za opsesivno ponašanje. Ove radnje mogu biti i agresivne, a predstavljaju jedini način na koji osoba može odreagovati na svoje misli. Radnje se uglavnom vezuju za misli pojedinca koje radnje čini(misao na smrt bližnjega primoraće pojedinca na ponavljanje jedne iste radnje sve dok tim ponavljanjima ne izbaci misao iz glave).

Neuspeh u formiranju kompulzija često dovodi do teške teskobe ili panike- dok život prema ritualima često dovodi do depresije. Mnoge osobe s ovim problemima žive dugo godina bez traženja pomoći. Vrste kompulzija koje osobe iskuse jesu:

-ritualne radnje- izvođenje radnji po posebnom redosledu ili u ponavljanom broju puta
-čišćenje
-proveravanje već završenih i obavljenih radnji
-uređivanje i slaganje npr. nameštaja na poseban način.

Slični tekstovi

Comments are closed.