Prosize kapsule

M@N! Trening – 3 pravila za jake mišiće

A viđi me - ka stijena sam!

Brojna istraživanja su pokazala, a i sami već znate, da sam trening nije dovoljan za jake mišiće. Neophodan je poseban način ishrane, dovoljno sna i odmora, ali i da nakon treninga osvežite vaše mišiće nekim vitaminskim ili proteinskim napitkom. Evo par saveta za onaj deo treninga koji se ne odvija u teretani.

Proteinski šejkovi

Nakon rada u teretani, bilo sa tegovima, bilo na spravama, poželjno je mišiće snabdeti proteinima, kako bi se ublažila oštećenja i upale. Kao odličan izvor proteina, preporučuje se mleko (litar), jer ugljeni hidrati i proteini iz mleka imaju odličan efekat na saniranje mogućih posledica treninga po mišićnu masu. Naravno, popularni su i lako dostupni koncentrati i izolati proteina iz surutke, mleka i jaja, te su i oni odličan izbor za ozbiljnije vežbače.

Iron Abs za vas

Hidratacija mišića

Ovo se, naravno, ne odnosi na tuširanje nakon treninga, jer to svakako radite, a čak i ovaj spoljni tretman ima odlične efekte na opuštanje treningom isforsiranih mišića. Ovde se pod hidratacijom misli na snabdevanje mišića tečnostima i do 4 sata pre treninga. Za muškarca težine oko 80 kg preporučuje se oko pola litra tečnosti (vode, soka..) pola sata pre treninga, a neka univerzalna mera je 6-7 ml tečnosti po kilogramu telesne težine. Zašto je ovo bitno? Zato što se tokom treninga, u dehidriranom organizmu muškarca smanjuje nivo testosterona, jer se vežbanjem oslobađa kortizol (hormon stresa) koji blokira testosteron. Veće količine tečnosti unete pre treninga, sprečiće dehidrataciju, a samim tim i smanjivanje nivoa kortizola u telu.

Dovoljno sna

Istraživanja su pokazala da bolje efekte treninga imaju oni koji imaju dobre navike spavanja što podrazumeva 6 – 7 sati neprekidnog i kvalitetnog sna. Takođe, obavezno, ali i dovoljno za oporavak tela nakon treninga je odspavati makar 30 minuta. Ovo će povratiti snagu mišića, ali pojačati i ubrzati  anaboličke reakcije oporavka. 15 minuta sna tokom dana je inače veoma zdrav način da se pruži šansa telu da obnovi energiju koju je do tada potrošilo.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “M@N! Trening – 3 pravila za jake mišiće

  1. SVAKA VAM CAST NA SAVETIMA JER NISTE KOMPLIKOVANI VEOMA JEDNOSTAVNO I JASNO ODGOVARATE NA POSTAVLJENA PITANJA SAMO TAKO NASTAVITE

Ostavite komentar