Prosize kapsule

Gazirana pića – činjenice koje možda niste znali

Teško ih se odreći, svi smo im skloni, a sasvim nam je jasno koliko su nezdravi. Gazirani sokovi, od koka – kole, preko pepsija do švepsa mame nas svojim reskim mehurićima i slatkastim ukusom, ali evo i par činjenica koje će nam pomoći da ih razotkrijemo u svoj njihovoj neodoljivosti..

Iako većina članaka na ovu temu počinje stavom – može biti, a i ne mora.. pred vama je naučno utvrđen i potvrđen spisak bolesti na čije stvaranje gazirani napici utiču. Zato, nema sumnje – nezdravi su! To se može zaključiti već iz njihovog sastava – prepuni šećera i kofeina, a nemaju niti jednog minerala. Ako se uzme u obzir da su deca najčešći konzumenti gaziranih sokova zbog njihovog slatkastog ukusa, a pri tom zna da jedna limenka soka sadrži količinu kofeina jednaku šolji kafe, jedino što se može dovesti u pitanje je zdrav razum te dece.

Gojaznost – Gazirani i slatki sokovi doprinose gojaznosti. Ako svakog dana dete popije limenku soka (oko 3 dcl), može da se ugoji čak kilogram mesečno. Ne zavaravajte se da napici s oznakom da ne sadrže šećer ne goje.
Oštećuju jetru – Gazirani sokovi oštećuju jetru i dugogodišnja konzumacija može da dovede do ciroze baš kao kod hroničnih alkoholičara.
Uništavaju zube – Gazirani sokovi oštećuju zubnu gleđ i utrostručavaju proces truljenja zuba. Kiselina gaziranih sokova je još pogubnija za zube od belog šećera u slatkišima.
Dijabetes – Sve što podstiče povećanje telesne težine, povećava i rizik od pojave dijabetesa. Pijenje gaziranih pića može da poremeti sposobnost tela da koristi šećer.
Problemi sa varenjem – Konzumacija gaziranih pića u velikim količinama je snažan uzročnik gorušice. Mnoga gazirana pića su vrlo kisela. Isto tako ona u organizam dovode puno vazduha u obliku ugljen-dioksida, koji može da izazove nadutost želuca. A mogu da dovedu i do želudačnih upala.

Iron Abs za vas

Dakle, pored osvežavajućeg efekta, gazirani sokovi nemaju apsolutno nikakvu vrednost. Zato, ako vam je baš do osvežavanja – možete pokušati i sa limunadom, a ako baš ne možete da odolite slatkim mehurićima, pokušajte da količinu gaziranih pića koju unosite svedete na minimum. Vremenom ćete se na ovaj način te loše navike osloboditi u potpunosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar