Prosize kapsule

M@N! Health – Prirodna antistres terapija

Ovim tekstom, svakako ne želimo da vam poručimo – idi, pa se leči..  ali nije na odmet znati šta to Majka priroda ima u svojoj biljnoj apoteci za muškarca koji stoji na korak od nervnog sloma. Pa, evo terapije..

Savremeni život podrazumeva neminovnu dozu stresa, pa i najmanju, ali uvek prisutnu. Od onih kratkotrajnih stresova se izvučemo nekako, ali problem su oni na čiju dužinu trajanja ne možemo uticati. Iz takvih stanja, konstantnog pritiska, razvijaju se razna mentalna oboljenja, ali krug se ne zatvara sa njima. Veoma je mali broj onih koji imaju vremena, čak i pod takvim pritiskom da se posvete sebi i reše svoj problem sa stresom, pa se u nedostatku drugog rešenja okreću sedativima. Ova kratkoročna varijanta, osim privremenog umirujućeg efekta, ima bar četiri kontraefekta – izaziva još veću depresiju nakon prestanka dejstva leka, uspavljuje, smanjuje koncentraciju i izaziva zavisnost. S druge strane, postoje prirodni lekovi koji nemaju ovakav efekat, smiruju, a pored svega – zdravi su.

Najpoznatija je svakako valerijana. Valerijana se primenjuje pri opštoj uznemirenosti i nervozi, kod razdraženosti, pri nesanici koja nastaje kao posledica nervoze, kod srčanih tegoba popraćenih lupanjem srca i osećajem straha. Za nesanicu se kombinuje sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog pritiska i srčanih teoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utiče na smanjenje krvnog pritiska, pa osobe koje inače imaju tegobe izazvane niskim krvnim pritiskom treba da vode računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Ipak, sa valerijanom treba biti oprezan, jer zbog svojih sedativnih dejstava ona može izazvati i neke probleme, uključujući i blagu zavisnost. Ne treba je upotrebljavati sa drugim sedativima, alkoholom, narkoticima i pri dojenju.

Iron Abs za vas

Glog se koristi za rasterećenje srca širenjem srčanih krvnih sudova i za rasterećenje živčanog sistema. Naročito je pogodan kod ljudi kod kojih postoji neko srčano oboljenje ili oslabljeno srce. Matičnjak se koristi kod pojačane nervne napetosti i premorenosti.

Kava-kava je narodni lek za anksioznost i nesanicu na Pacifičkim ostrvima. Specifična je po tome što smiruje nervnu napetost, a ne dovodi do uspavljivanja, tj. ne smanjuje mentalne sposobnosti, pa ga koriste i studenti, poslovni ljudi, stručnjaci…

Lavanda pokazuje umirujuća svojstva, i može se primeniti kao čaj ili etarsko ulje (nakaplje se da isparava), a zahvaljujući prijatnom mirisu stvara poseban ugođaj.

Čaj od kamilice je staro i provereno okrepljujuće sredstvo za smirenje napetosti i relaksaciju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “M@N! Health – Prirodna antistres terapija

  1. Pingback: Inteligentni muškarci imaju zdraviju spermu | Muški magazin - M@N!

  2. Pingback: Inteligentni muškarci imaju zdraviju spermu | Muški magazin - M@N!