Prosize kapsule

M@N! Sport – Karling

Rika kamenja koje klizi po ledu, čišćenje metlama i neverovatni preokreti čine karling jednim od neobičnijih, ali i najzanimljivijih zimskih sportova. Zbog potrebe da se planira nekoliko poteza unapred, da se predvide namere protivnika i gotovo hirurška preciznost u bacanju kamenja ovaj sport veoma često se naziva i „šah na ledu.“

Tačni podaci o nastanku ove igre nestali su u lavirintu vremena. Prvi zapisi datiraju iz polovine 16. veka kada je škotski pisar Džon Mekkvin napravio belešku o turniru na ledu. Gotovo istovremeno, u kontinentalnom delu evrope, holandski slikar Piter Brojgel naslikao je ljude koji na zaleđnom jezeru igraju nešto slično karlingu. Prvi klub nastaje u Škotskoj u 19. veku i tada su ustanovljena i prva pravila. Škoti su zatim svoj izum „izvozili“ gde god da su se nastanjivali – ili ratovali. Britanci su se 1759. borili protiv Francuza kako bi preuzeli Kvebek. Kada je bitka bila pri kraju vojnici su istopili nekoliko topovskih đuladi i napravili kamenje za karling. Zaleđena reka Svetog Čarlsa bila je idealan poligon za Škotske vojnike koji su bili prvi igrači karlinga na teritoriji koja će kasnije postati Kanada. Igra je zatim pustila korenje i u SAD, Švedskoj, Švajcarskoj, pa čak i na Novom Zelandu.

Od hobija kojim su se stanovnici severnog dela Evrope zabavljali na zaleđenim jezerima i ribnjacima, karling je danas prerastao u moderan sport i privlači veliku pažnju auditorijuma ispred TV ekrana.  Do 1924. godine karling se igrao i na Olimpijskim igrama, a u redovan program zimskih Igara vraćen je 1998. u Naganu.

Iron Abs za vas

Pravila karlinga su veoma jednostavna i dosta podsećaju na boćanje. Svaka ekipa broji četiri člana. Svaki od njih ima po dva kamena koji su teški oko 20 kilograma. Potrebno je da što više vaših kamenja bude najbliže „dugmetu“ tj. „kućici“. Svaki kamen vredi jedan bod. I sve to ne bi bilo toliko neobično da se ne koriste metle. Naime nije bitno samo baciti kamen kako treba, već treba znati i kako i kada da čistite led, a sve da  bi kamen stigao dalje ili išao pravo. Da biste svoj kamen postavili na pravo mesto potrebno je veliko umeće i koncentracija jer je teren dugačak čak 46 metara.

Ako vam se čini zanimljivo i želeli biste da se oprobate u karlingu ne morate da potegnete na sever Evrope. Krajem 2003. osnovana je Nacionalna karling federacija. Već u februaru naredne godine na klizalištu kraj starog DIF-a gurnut je i prvi kamen i održano premijerno takmičenje. 2006. godine naša reprezentacija učestvovala je na kontinentalnom šampionatu. I nije se obrukala. Posle samo devet dana treninga, kao debitanti na velikim takmičenjima srpski karlingaši savladali su Estoniju i Kazahstan. Za sada, nažalost samo tokom zime, radi nekoliko klubova u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Nišu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “M@N! Sport – Karling