Prosize kapsule

M@N! Fun – Ekstremni aktivizam na delu

Sasvim je muški i cool voleti životinje i to ne samo u obliku bifteka, pečenja i budimske kobasice, već i kao živa stvorenja koja osećaju bol, zadovoljstvo i mnoge druge sentimente. Nedavno smo saznali da, prema pravnim regulativama EU, čak i životinje koje se odgajaju da bi bile hrana ljudima, moraju biti usmrćene na human način, bez suvišnog bola. Ne ulazeći u polemiku da li je moguće nekoga ili nešto „humano“ usmrtiti, možemo konstatovati da će i naša zemlja jednog dana morati da se povinuje tim standardima, tako da naši domaćini više neće smeti da po tri sata sa celim pijanim komšilukom jure svinju po avliji, a onda da je, kada je stignu, prikolju tupim nožem. Sve to će morati da se radi malo sofisticiranije nego do sada.

Međutim, da ni u inostranstvu na tom polju ne funkcioniše sve kako treba, svedoči pojava sve više organizacija koje se bave zaštitom životinja, u čemu te organizacije ne prezaju ni od ekstremnih metoda za ostvarenje svojih ciljeva. Animal Liberation Front, Earth First, Animal Rights Militia su samo neke od organizacija koje su poslednjih decenija postalo poznate po svojim performansima, akcijama i aktivizmu koji često prelazi granice legalnog delovanja, zbog čega su neke od ovih orgnizacija u Americi okarakterisane kao terorističke i po stupnju „opasnosti“ stavljene odmah iza pravih terorističkih organizacija kao što je Al Kaida.

Jedan od najupečatljivijih primera svakako je organizacija Animal Liberation Front, koja je nastala u Velikoj Britaniji  još početkom sedamdesetih dodina, a danas ima „filijale“ i simpatizere širom sveta. U organizaciji ne postoje rukovodstvo i hijerarhija već sve funkcioniše po sistemu demokratskog odlučivanja. ALF je, kao i organizacija Earth First, potpuno ilegalna, zbog čega svi njeni članovi u cilju zaštite svog identiteta nose uniforme i maske. „Asortiman“ koji ALF koristi je raznolik-od podmetanja požara u laboratorijama koje se bave testiranjem životinja, preko napada na farme i klanice, do krađe i publikovanja u javnosti sprava i mehanizama pomoću kojih se vrše razni monstruozni testovi nad majmunima i drugim životinjama. Tako su, recimo, u Brajtonu 1988. godine pokušali da ukradu i oslobode delfina Rokija, koji je u proveo celih 20 godina u malom betonskom bazenu. Akcija nije uspela, aktivisti su uhapšeni, ali je uprava akva-parka rešila da delfina proda za 120.000 funti, posle čega je on deportovan u prirodno stanište na Kaiko ostrvima, što je sve zajedno protumačeno kao pobeda ALF-a.

Mnogi aktivisti ove organizacije su bivali osuđivani, neki od njih i na višegodišnje zatovrske kazne, tako da je ova organizacija morala da osnuje i podorganizaciju The Animal Liberation Front Supporters Group (ALFSG) koja se bavi prikupljanjem sredstava i pravnom podrškom za svoje utamničene članove.

Po ekstremizmu se ističe i najstarija organizacija ove vrste na svetu-PETA, odnosno People for the Ethical Treatment of Animals. Nedavno su uzburkali javnost napadom na modni list Vogue, koji je odbio da javno osudi nošenje pravog životinjskog krzna. Ceo New York je tih dana bio zatrpan bilbordima sa fotografijom Anne Wintour, glavne urednice američkog Vogue-a, i porukom: “Krzno nose prelepe životinje i ružni ljudi!” Nije prošlo ni nedelju dana, a pomenuta Anne je imala bliski susret sa jednom PETA aktivistkinjom i tom prilikom posred lica dobila pitu od kokosa, da bi finale usledilo neposredno pre velike modne revije čija je okosnica bilo, upravo-krzno. Tada su aktivisti ALF-a i Earth First-a upali u garderobu, uništili sve krznene odevne predmete i polili ih litrima lažne krvi, posle čega je usledila intervencija policije. PETA zvanično nije učestvovala u ovom napadu (jer, kao legalna organizacija, ne sme da prekorači granicu i time rizikuje svoj legalni status), ali je sasvim jasno da su tri organizacije radile koordinirano.

Višak dokolice, iskreno ubeđenje ili želja za pažnjom, tek, evidentno je da se aktivisti za zaštitu prava životinja sjajno zabavljaju, onako, baš muški. Uostalom,  i Pamela Anderson je članica i aktivistkinja PETA-e, a sve što Pamela radi jednostavno ne može da nam se NE svidi, zar ne?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.