Prosize kapsule

M@N! Priručnik za (skoro) savršenog roditelja

U jednom trenutku, svako dete kaže – nikad neću biti kao moji roditelji, i naravno, bude. U jednom trenutku, i svaki roditelj kaže – pogrešio sam i neću ponovo, ali pogreši. Roditeljstvo je jedan od najtežih životnih zadataka, i čini se kao da mu nikad nema kraja. Zaparavo i nema. To je put stalnog usavršavanja, učenja na greškama i novih početaka, gde je uloga obostranog razumevanja od presudnog značaja. Na tom putu postoje brojne zamke, a M@N! će vam pomoći da izbegnete barem neke.

Iako ne postoje uputstva za pravilan odgoj dece koja stižu zajedno sa njima, kao uz lekove ili novu DVD kameru, život ima svoj priručnik od nekoliko osnovnih koraka. Pa da počnemo od prvog.

Vreme

Najbitnije je deci posvetiti dovoljno vremena. Čak i onda kada vam to ne odgovara, i kada mislite da imate 1.000 prečih stvari setite se da su vam vaša deca najpreča. Traže pažnju zato što im je potrebna.

Oladite sa pravilima

Pravila su dobra za pravilno usmeravanje dece, ali previše pravila može imati kontraefekat. Nasilna deca, deca koja hvataju krivine na putu koji im vi utirete svojim pravilima, samo su neki od rezultata prevelike diktature roditelja. Postavite samo ona osnovna i u njih pokušajte da ukalupite dete tako da sledeći njih izađe na pravi put – govori istinu, poštuj druge, i brini o sebi i svojoj sigurnosti. Prihvatanje navike da vam se javljaju gde i kada idu i koliko ostaju, jedna je od najvažnijih stvari koju možete detetu usaditi.

Smejte se

Zagolicajte ih pre spavanja, napravite smešnu grimasu ili ispričajte smešnu priču o vremenima kad ste vi bili mali. Ovakvi trenuci druženja su neprocenjivi i za vas i za dete.

„Hvala, molim i izvini”

Ovo su osnove pristojnog ponašanja, no začudili biste se koliko ih roditelja zanemaruje. Najbolje ćete ih naučiti na vlastitom primeru. Vaša deca najviše podražavaju vas , pa se potrudite da budete uzor za primer.

Izborite se sa svađama

Više dece znači i više buke. Svađe su neizbežne – to je moje, on me je šutnuo, ona me je ugrizla.. Deca imaju višak energije i zato do ovih sitacija i dolazi. Imate dve mogućnosti – ili ih oterajte u park, ili ih uposlite po kući. Ako ste suočeni sa noćnom morom svakog roditelja – svađom u prodavnici, svađu prekinite tako što ćete ih uposliti na licu mesta. Strahinju pošaljite da donese nešto sa police, a Nemanja nek gura kolica.

Prevelika očekivanja

Ako su vam očekivanja previsoka i vi i vaša deca ostaćete nezadovoljni ako ih ne ispune. U redu je podsticati decu da razvijaju vlastite sposobnosti, ali pazite da ne preterate, jer bi to moglo imati negativan uticaj i rezultirati manjkom samopouzdanja kod njih. I budite svesni, da makar jednim delom u vašim očekivanjima od dece ima i pomalo onoga što ste možda sami očekivali od sebe, a u tome niste uspeli. Ne igrajte se životima vaše dece..

Trenutak za pamćenje

Danas su tu, ali nećete primetiti kojom brzinom će doći dan kada će oni napustiti porodično gnezdo. Zato, nemojte praviti klasičnu roditeljsku grešku – kupovati njihovu ljubav. Potrudite se da im poklonite trenutke kojih će se i oni, ali i vi sećati celog života. Dovoljno je i reći im da ih volite. Jednog dana će im to značiti mnogo.

Odmorite

Često roditelji prave grešku da žive zbog svoje dece, a ne zbog sebe. Greška je u tome što svaki roditelj mora da shvati da je svome detetu podario život i da je to sasvim dovoljno. Dete će ga živeti dalje, kao što i vi morate živeti svoj. Oni roditelji koji  ceo život provedu sa i oko svoje dece, učinili su više štete i deci i sebi. Odmorite ponekad, deca od vah premorenih i mrtvih od brige neće imati nikakve koristi kad im nekad u životu vaša pomoć zaista zatreba. Ostavite ih sa nekim kome verujete, i iskoristite to vreme da poradite na sebi. Vi ćete biti zadovoljni i odmorni, a dete, pored toga što će vas se uželeti, postaće za mrvicu samostalnije. Mrva po mrva..

Slični tekstovi

Comments are closed.