Prosize kapsule

Sean Penn – Aktivista, zavodnik i filmski radnik

Iako je Holivud oduvek predstavljao gigantsku fabriku za proizvodnju instant zabave i velikih količina zelenih novčanica, u svakom trenutku smo mogli da izdvojimo one face koji su u tom vrtlogu biznisa uspeli sebe da nametnu kao određenu avangardu, bilo pomoću svoje harizme, bilo pomoću svojih stavova, aktivnosti ili možda nečeg sasvim desetog.

Sean Penn u tom smislu zavređuje našu pažnju jer predstavlja muškarca koji je dovoljno svoj i samosvestan, u toj meri da svoju popularnost koristi za promociju različitih oblika aktivizma, zaštite ljudskih prava i društveno korisnog rada (ne, nije bio u ćorci, to se samo tako kaže).

Potekao od litvansko-ruske jevrejske loze, odrastao u L.A. County-ju, Penn je kao glumac debitovao 1974. godine u seriji Little House on the Prairie, a prvu filmsku ulogu dobio je u filmu Taps, 1981. godine. Usledili su filmovi Bad Boys, At Close Range, Dead Man Walking, Mystic River, Assassination of Richard Nixon, All The Kings Men, Milk (za koji je dobio i Oskara) i mnogi drugi. Prateći njegov profesionalni razvoj, lako je videti da su njegove glumačke veštine bile i ovakve i onakve, nekada bolje, nekada lošije, ali su njegova pojava i izuzetna harizma nešto što je bilo i ostalo konstanta.

Osim glumačkog posla, Penn je rešio da se oproba i sa druge strane stolice, na poziciji režisera, što je, ispostavilo se, bila sasvim dobra odluka, tako da smo dobili filmove The Crossing Guard, The Pledge, 11.9.01. September 11 i maestralni Into The Wild, ostvarenje koje je već našlo svoje mesto na brojnim listama najboljih filmova svih vremena.

Šira javnost ga ipak još uvek najviše pamti po četvorogodišnjem braku sa Madonnom, a kroz njegov krevet su prodefilovale i  Susan Sarandon, Robin Wright i mnoge druge cice iz sveta šou-biznisa.

Ono što Penna najviše razlikuje od ostalih, tipičnih filmskih zvezda je njegov politički aktivizam. U uslovima kada njegova zemlja pravi crne liste nepodobnih zemalja, Penn posećuje Kubu i Iran, zalaže se za povlačenje američkih trupa iz svih žarišta, a pamtimo ga i kao oštrog kritičara prethodnog US predsednika, George W. Bush-a, kao i njegovih bliskih saradnika, Dick Cheney-a i Kondoleezza-e Rice, po kojima je umeo da ospe paljbu žešću i od one Michael Moore-a. Tokom 2005. godine Penn je zasukao rukave i aktivno učestvovao u spasavanju ljudi u Nju Orleansu posle uragana Katrina, a ove godine je, prilikom preuzimanja Oskara za film Milk, isprozivao sve one koji se protive ustanovljavanju institucije gej braka u Americi i upozorio da je krajnje vreme da u toj zemlji počnu da se poštuju ljudska prava svih građana.

Sudeći po svemu ovome, nećemo pogrešiti ako konstatujemo da je Sean Penn jedna od najvećih holivudskih faca, uprkos činjenici da nije uvek povlačio poteze koji mu garantuju popularnost. Čak naprotiv, Penn je neretko umeo da gurne prst u oko mnogima od kojih kao profesionalac na ovaj ili onaj način zavisi. Hrabrost, marketing, uverenja ili nešto sasvim drugo, tek, ponekad imamo utisak da je Penn poput Cristophera McCandless-a, junaka njegovog filma Into The Wild-čovek neprilagođen svetu u kojem obitava i svakog momenta spreman da ga se odrekne, makar i na sosptvenu štetu. Do sada to ipak nije učinio, a nadamo se da neće ni u budućnosti. Ipak su šmekeri ovog formata ovih dana prilično deficitarni u Holivudu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.