Prosize kapsule

Umetnost sa fudbalskom loptom – freestyle fudbal!

Potezima čarobnjaka sa fudbalskom loptom oduvek su se divili dečaci širom sveta. Nekada su to bili Pele, Maradona, a danas Leo Mesi i Kristijano Ronaldo. Međutim, kada biste ove majstore fudbalske veštine ukrstili sa nečim poput Harlem Globtrotersa dobili biste sasvim novu vrstu zabave –  freestyle fudbal.

Da bi pokazali svoje znanje nisu vam potrebni golovi, već samo lopta i još jedan protivnik. Cilj je da izvedete što bolje trikove, zadivite sudije i publiku i tako nađete svoje mesto u Partenonu fudbalskih umetnika.

Za preteču ovog „sporta“ smatra se Dijego Maradona koji je žonglirajući  zabavljao publiku na poluvremenima mečeva argentinske lige. Mada često se nije libio ni da svoju da veštinu kontrole pokazuje uz pomoć teniske ili golf loptice, pa čak i pomorandže. Danas jedan od najpoznatijih trikova nosi njegovo ime. Potrebno je da loptu naizmenično šutirate desnom pa levom nogom, zatim butinama, ramenima i na kraju glavom. Veliki talenat legendarnog Argentinca inspirisao je Hao Jong Vua iz Južne Koreje da postane svetski poznat fudbalski zabavljač. Uz bezbroj sati mukotrpnog vežbanja Vu je uspeo da ponovi Maradonine poteze, a njegov uspeh poslužio je kao inspiracija nadolazećoj generaciji freestyle fudbalera.

Iron Abs za vas

Ipak freestyle fudbal nastao je u Evropi, a  popularnost je stekao početkom 21. veka. Mogućnost deljenja video materijala putem interneta, i pre svega globalne reklamne kampanje proizvođača sportske opreme sa Ronaldinjom, Dejvidom Bekamom, Edgarom Davidsom u glavnim ulogama pokrenuli su pravu lavinu. Opsesija novih generacija koje su stasavale uz Youtube nije više bila jurnjava između dva gola – već izvođenje trikova. Umetnost žongliranja fudbalskom loptom izrodila je neke nove zvezde. Kreg Dobson, Abas Farid, Arno Garnije izvode takva čudesa od kojih vam zastane dah, a u poređenju sa njima Ronaldo izgleda kao dečačić u školskom dvorištu. Ovi moderni umetnici će vam pokazati kako i čime sve lopta može da se pimpluje nebrojeno puta, preskoči u vazduhu ili kako nepokretna, stoji na glavi ili leđima.

Pravila takmičenja su jednostavna, tri minuta, dva igrača, jedna lopta. U „ringu“ prečnika 7 metara dvojica sportista se bore za prolaz u sledeću rundu. Sportisti imaju po 20 sekundi naizmenično da sudijama prikažu svoje veštine sa loptom. Trojica sudija ocenjuju stil, kreativnosti i kontrolu lopte i odlučuju ko prolazi u sledeću rundu.

Groznica freestyle fudbala zahvatila je i Srbiju. Na nedavno održanom takmičenju 16 najboljih srpskih freestyle fudbalera pokazalo je svoje akrobatske veštine. Pobednik Arijan Babičković  na proleće putuje na planetarno takmičenje u Kejptaun gde će se boriti protiv 60 dečaka iz celog sveta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.