Prosize kapsule

M@N! Sport – Fudbal na američki način!

Teški oklopi, kacige, puni stadioni, čirlidersice sa naslovnih strana muških magazina, borba za svaki santimetar terena i  jurnjava za jajastom loptom. Pogodili ste, u pitanju je američki fudbal. Ili ako ste stanovnik SAD, pa onda jednostavno i samo – fudbal. A ako još uvek mislite na ragbi i mešate ova dva sporta…pa upalite TV ili pročitajte novine, jer videćete da ste vrsta koja izumire.

Nepoznavanje pravila je ono sto mnoge gledaoce posle samo 5 minuta tera da promene kanal, jer igra deluje veoma konfuzno ukoliko ne poznajete osnovna pravila ovog sporta. Međutim suština je veoma jednostavna – osnovni cilj je da u četiri pokušaja osvojite minimum 10 jardi (9 metara) kako bi dobili nova četiri pokušaja. I tako dok ne pređete ceo teren i ne unesete loptu preko nulte linije, u polje protivnika. U svakoj akciji lopta sme da se baci unapred samo jedan put. Bezbroj je načina da to uradite i u tome i leži sva lepota, uzbudljivost i nepredvidivost ove igre.

Iron Abs za vas

Ocem američkog fudbala smatra se Volter Kemp koji je polovinom 19. veka u ragbi uveo nekoliko novih pravila i tako stvorio ono što će kasnije postati opsesija miliona Amerikanaca. Svake godine od septembra 34 profesionalna tima u 16 utakmica bore se za što više pobeda. Groznica polako raste, sa novom godinom počinje plej-of, a kulminacija je u februaru kada je po rasporedu Super Bol – jedinstveni događaj u svetu sporta. Meč u kome pobednik odnosi trofej nazvan po legendarnom treneru Vinsu Lombardiju i zvanje svetskog šampiona svake godine uz ekrane prikuje 40 posto TV auditorijuma u SAD. U prevodu između 80 i 90 miliona Amerikanaca gleda ovu utakmicu, a procene su da se dodatnih 50 miliona povremeno uključi u prenos. Poseban deo Super bola je pauza između dva poluvremena jer tada na scenu stupaju – muzičke zvezde. Malo koji muzički festival može se pohvaliti takvim imenima – Roling Stons, Majkl Džekson, U2, Sting, Pol Mekartni…. Zato i ne čudi što za reklamu od 30 sekundi treba izdvojiti 2,6 miliona dolara. Pa ipak za svaku kompaniju je pitanje prestiža da se njena propagandna poruka zavrti tokom ove utakmice. A to uspeva samo odabranima.

Kako se američki fudbal odavno igra širom sveta, na ovu igru nismo ostali imuni ni mi u Srbiji. Sve je počelo 2000. godine i prenosima na Trećem kanalu. Euforija se ubrzo raširila po celoj Srbiji. Osnovani su prvi klubovi, kupljena je neophodna oprema, organizovana je liga, savez, a sa nastupima je počela i reprezentacija. Došli su Američki treneri koji su zaljubljenicima u ovaj sport preneli svoje iskustvo i učili ih osnovnim koracima. A bliži se i dan kada će jedan naš „fudbaler“ zaigrati za profesionalni tim u SAD.

Autor: Nikola Rili

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar