Prosize kapsule

Orgije – od cara Tiberija do Hipi pokreta!

Iako se danas pri pomenu pojma orgije, pomisli na nešto prljavo, nemoralno i perverzno, orgije su u stvari prvobitno predstavljale noćne molitve u antičkoj Grčkoj, kojima se odavalo poštovanje bogovima Dionisu i Orfeju.

Seks kao satavni element nije bio od značajnije uloge. Akcenat je bio na piću, plesu, muzici, jelu, a seks je došao kao logičan nastavak ovakve fešte. Večiti plagijatori svega Grčkoga, Rimljani su preuzeli ovaj običaj od Grka, posvetivši raskalašne bahanalije Saturnu i Bahusu, pri čemu je seks postao razlog slavlja, a ne slavlje razlog seksu. Kao najveći orgijaš isticao se car Tiberije koji je na ostrvu Kapri sagradio nekoliko objekata namenjenim isključivo za orgijanje.

Malo sam se sinoć zaorgijo...

Milanskim ediktom 313. godine, orgije su zabranjene, ali se u nekoliko navrata kroz istoriju vraćaju u žižu ljudskog seksualnog interesovanja. Prvo u Engleskoj tokom 16. veka kada se nakon ritualnih plesova u poljima pšenice orgijalo do jutra, zatim u Francuskoj, gde je kolo vodio Markiz de Sad, o kom smo vas već fino informisali u našem tekstu o sado-mazo igricama, a za one koji imaju nešto više interesovanja za ovu temu preporučujemo knjigu – 120 dana Sodome.

Do sredine 20. veka orgijanje je zamrlo, a onda se sa seksualnom revolucijom ponovo vraća u velikom stilu. Slobodna ljubav, koncept širokog značenja oslobodio je i brane seksualnih tabua, tako da su orgije ostale jedan od sinonima tog vremena i seksualne demokratije. Danas, uz sasvim novo značenje demokratije, orgije žive, ali se o njima ne priča toliko. Ipak, pored svih drugih tekovina seksualne revolucije i njenih sloboda, orgije i nisu baš neka šokantna tema. Zar ne?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.