Prosize kapsule

Preživeti ponedeljak – prevencija u tri koraka

Od svih dana u nedelji najviše volimo petak, a strepimo od ponedeljka. Prema nekim istraživanjima, ponedeljak se svrstava među najdepresevnije dane u nedelji, a zabeleženo je da je jedan od nedavnih januarskih ponedeljaka bio i najdepresivniji u godini. Logično, ponedeljak je dan kada moramo isplanirati celu rutu kojom ćemo se kroz radnu nedelju izboriti sa svim životnim ciljevima i nedaćama i bezbedni stići u okrilje petka i vikenda. Kako da spremni dočekate još jedan ponedeljak i na što bezbolniji način započnete seriju od novih 5 radnih dana, M@N! će vam otkriti u redovima koji slede..

PREŽIVETI PONEDELJAK – prevencija u tri koraka!

1. Što možeš danas ne ostavljaj za sutra

Ne dozvolite da odete na vikend sa gomilom nezavršenog posla uz moto “srediću to u ponedeljak”. Svaki ponedeljak treba da bude novi početak, a ne dan na koji ću početi sa dovršavanjem nedovršenih obaveza. Već u četvrtak i petak prethodne nedelje napravite kratak funkcionalan plan koji će Vam omogućiti da u najkraćem roku dovršite sve obaveze planirane za tu nedelju. U ponedeljak vas čekaju nove, a ne završite li do tad stare predstoji vam gomilanje koje nužno vodi tome da ne privedete kraju ni jedne ni druge. Neka ponedeljak bude taj dan kada ćete u tezama skicirati raspored za celu nedelju i vodeći se njime na vikend otiđite slobodni kao ptica.

2. Dobra organizacija i pravilno raspoređivanje obaveza pola je uspešno obavljenog posla

Odredite prioritete!Ovo pravilo će vam najviše pomoći da novi ponedeljak ne dočekate sa obavezama od prošle nedelje. Već na početku, odredite ono što je najbitnije da se odradi i na to usredsredite veći deo svoje kreativne snage. Najbolje je važnije i zahtevnije stvari obavljati pre podne kada ste mentalno najsvežiji. U popodnevnim časovima radite na onome za šta vam ne treba toliko snage i vremena, neke više rutinske radnje. Takođe, ako vam je posao preobiman, nemojte se siliti da sve završite odjednom. Velike količine posla, kako u poslu tako i u učenju, lako stvore odbojnost što je sasvim ljudski. Nezgodno je što u tom slučaju takve obaveze najčešće ostavljamo za posle i one nas najčešće dočekaju u ponedeljak. Da ne bi bilo tako, podelite jedan veliki posao u više malih. Idite postepeno, rešavajte jedno po jedno, i na kraju ćete za kraće vreme i sa manje muke i odbojnosti skinuti veliki teret sa svog radnog stola.

3. Isplanirajte neplanirano!

Jedina mana plana je što se uvek desi nešto neplanirano. To kako ćete se snaći u novonastaloj situaciji najviše će reći o vašoj inteligenciji, a da biste ispali što inteligentniji M@N! će vam pomoći sa jednim apsurdno jednostavnim savetom – isplanirajte neplanirano! Šta to znači? To znači da pored svega što ste već isplanirali u svoj plan uvrstite i prazne prostore kako bi u okviru njihovih granica, ne smetajući glavnom planu, mogli da rešavate sve ono što bi moglo da iskrsne neplanirano. Na taj način ćete imati dovoljno vremena da završite sve obaveze i odete na vikend bezbrižni, bez stalnog pritiska svega onoga što vas čeka u ponedeljak.

Dočekajte ponedeljak kao novi početak, a ne kao teg od 200 kg na vašim neorganizovanim radničkim plećima!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Preživeti ponedeljak – prevencija u tri koraka

  1. Pingback: Kako do posla - saveti! | Muški magazin - M@N!