Prosize kapsule

M@N! Sport – Parkour

by Nikola Rili

Sloboda kretanja u urbanoj džungli, veranje po krovovima, preskakanje ograda danas predstavlja svojevrstan stil života, čak i umetnost. Za one koji se bave parkurom, to je i nešto više – čitava filozofija po kojoj savladavajući prepreke u gradskoj sredini stičete mentalnu i fizičku snagu da se izborite sa izazovima koje donosi svakodnevni život. Svaka prepreka je dobrodošla, a načini da se ona prevaziđe su veoma raznovrsni, ali i jasno sistematizovani.

Svako bira svoj put da dođe do cilja. I što je možda i najvažnije, ne postoji borba, takmičenje, već se naglašava jednistvo, pre svega vašeg tela i duha, kao i saradnja svih učesnika. Parkur ne nameće rigidne standarde delanja i misli pa samim tim čovek ima slobodu da se duhovno usmerava na koji god način smatra prikladnim. Kroz učenje i praksu parkura vi uklanjate neka ograničenja koja su tu postavljena od strane drustva. Vaš um se otvara za nove mogućnosti i vaši vidici se šire…Kao i svaka druga upravo je ta sloboda parkura i njegova najveća mana, mač sa dve oštrice. Parkour bi trebalo da bude jos jedna od mnogo stvari na ovom svetu u kojima čovek može uživati i kroz koje se može ostvarivati i ušavrsavati. Još jedna perspektiva, jos jedan način gledanja na sebe i svet koji nas okružuje.

Iron Abs za vas

Jednostavnije rečeno parkur ili slobodno trčanje je, u stvari, veština naprednog kretanja kroz prostor, odnosno efikasno savladavanje prepreka u prostoru. Dakle, ne ulicom i trotoarom već prateći liniju koja prolazi kroz dvorišta, parkove, javne garaže, parkinge, bašte, preko zidova.

Parkur nastaje 80-tih godina u Lisu, pregrađu Pariza.  Bivši vojnik koji je živeo i borio se u Vijetnamu, prvi trejser David Bel stvorio je nešto što se u današnje vreme sve više popularizuje i može se svrstati u kategoriju vrlo popularnih ekstremnih sportova. Inače, postoji disciplina u konjičkom sportu koja nosi isti naziv i takođe je vrlo opasna. U centar pažnje parkur dolazi krajem početkom ovog veka. Lik Beson u filmu Jamakaši za glavne junake uzima grupu francuskih mladića – trejsera koji koristeći svoje veštine kradu od bogatih da bi dali siromašnima.  Od tada, parkur je svuda oko nas – na ulici, u reklamama, muzičkim spotovima pa čak i u filmovima o Džejms Bondu.

Za bavljenje parkurom dovoljna je jednostavna oprema za džoging. Poželjno je nositi štitnike za kolena i laktove, rukavice i druge stvari koje vam mogu pomoći da izbegnete povrede. Nove generacije dečaka i devojčica oberučke su prihvatile ovaj moderni urbani sport. Kod nas već postoji udruženje Parkur Srbija, koje promoviše ovu aktivnost, a sve zainteresovane podučava prvim koracima. A mnogobrojne predrasude sa kojima se suočavaju predstavljaju još samo jednu prepreku koju treba preskočiti i zaobići na putu do konačnog cilja – potpune slobode pokreta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar