Prosize kapsule

M@N! Drink – Viski!

Viski – omiljena žestina žestokih. I dok nam lagano pali unutrašnjost tela i muti pogled, mogli bi se, što ne znači da i hoćemo, ali mogli bi se zapitati šta znamo o piću koje ovako lepo klizi preko leda – pravo u naše grlo…

Viski je jedan naziv za veliki broj žestokih alkoholnih pića koja nastaju fermentacijom žitarica, pre svega ječma, a da bi dobro poznat ukus bio zagarantovan, žitarice sazrevaju u buradi od hrastovog drveta. Za destilaciju se, kao osnovna sirovina, koriste kukuruz, ječam, raž i ovas.Vrsta će zavisiti od vrste žitarice koja se koristi, ali sadržaja i kvaliteta alkohola.

Škotski viski

Ovu vrstu najčešće srećemo kao najhvaljeniju i najkvalitetniju i jedinim pravim smatra se onaj koji je proizveden i destilovan u Škotskoj. Prepoznaćete ga po etiketi Scotch.

Škotski viski se destiluje dva puta. Na kvalitet viskija ne utiče toliko njegova starost koliko uslovi sazrevanja. Najvažnije je dazri u hrastovom buretu, a ne u staklenoj flaši. Ukoliko je viski sačinjen od više vrsta koje su različite starosti, na boci se naglašava starost najmlađeg činioca.

Vrste viskija

* Malt Viski je viski čija je primarna sirovina proklijali ječam i destiluje se u specijalnim ovalnim posudama.

Vatted Malt je mešavina viskija iz različitih destilerija. Ukoliko viski nosi oznaku “pure malt” ili samo “malt” gotovo je sigurno da je u pitanju Vatted Malt. Ponekad se ova vrsta viskija označava i kao “Blended Malt”.

Single Malt je viski iz jedne destilerije, ali obično sadrži viski iz različitih buradi, tako da se postiže specifičan ukus karakterističan za određenu destileriju. Postoje i tzv. “single-cask” viski, što znači da potiču iz jednog bureta. U najvećem broju slučajeva, ime viskija je ujedno i ime destilerije (Glenfiddich, Glenmorangie, Glenfarclas), sa naglašenom “starošću” viskija. Vsiki koji imaju vrlo viskoce cene mogu imati i posebna imena.

* Grain Viski se spravlja od proklijalog i neproklijalog ječma uz druge žitarice. Doskoro, ovakvi viskiji su se koristili samu u spravljanje mešavine Malt viskija, ali u poslednje vreme su se pojavili “Single Grain” viskiji.

* Blended Viski je jeftiniji viski koji se pravi od mešavine Malt i Grain viskija. Ukoliko sadrži samo single-malt viski, onda se naziva “Blended Malt” a ako se sastoji isključivo od Single Grain viskija naziva se “Blended Grain.” Obični viski sa nazivom “Scotch Whisky” je najverovatnije mešavina – blend. Blend se obično pravi od viskija iz više destilerija, tako da se može dobiti aroma koja odgovara brendu. Ime viski ne mora sadržati ime destilerije.

Irski viski

Irski viski se destiluje tri puta i mora stajati u drvenom buretu najmanje tri godine. Gotovo po pravilu koristi se tzv. “unpeated malt”.

Kanadski viski

Kanadski viski mora po pravilu stajati u buretu najmanje tri godine. Najveći broj kanadskih viskija za osnovu ima više različitih tipova žitarica.

Američki viski

Američki viski obuhvata dve podvrste, tzv. “straight” i “blend”. Da bi viski nosio naziv “straight”, mora biti jedan od nekoliko tipova viskija definisanih u zakonu i mora stajati u hrastovom buretu najmanje dve godine. Najčešći viski ove vrste je Burbon. Svaki “straight” viski, izuzev viskija baziranog na kukuruzu, mora biti skladišten u novu burad koja su spaljena sa unutrašnje strane. Američki “blended” viski kombinuje “straight” viski, sa “mladim” viskijem neutralnog ukusa, arome i boje. Spravljanje ove vrste viskija regulisano je strogim zakonima. Još jedna poznata vrsta viskija koja se proizvodi u SAD je Tenesi viski, čiji je najpoznatiji predstavnik famozni Jack Daniel’s. Ovaj viski identičan je burbonu u gotovo svim aspektima, osim što se destiluje kroz ugalj od javorovog drveta i time dobija posebnu aromu i ukus.

Koja ste vi vrsta žestine – škotska, irska, kanadska ili američka?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.