Prosize kapsule

The name of the game – RUGBY!!!

by Nikola Dražović

Slažemo se da je fudbal s pravom kralj svih muških canadian united pharmacy sportova. Međutim, u Srbiji, uz košarku i još možda dva sporta, postao je sinonim za sport, a sport sinonim za sve što je suprotno onome što treba da simboliše – zdravo telo, zdrav duh! U nešto malo slobodnog prostora staje ostatak srpskih C2010-657 sportista, onih od koje se nema neke veće koristi, pa se u njih i ne ulaže. Ipak, oni žive, rade, treniraju i ostvaruju zavidne uspehe koje retko ko zabeleži. M@N! misija je da zabeleži svaki uspeh onih koji se bez ičije pomoći drže na ivici opstanka, jer smatramo da se upravo iz njihovih uspeha i načina na koje su iste postigli može naučiti sve o zdravom telu, ali i o zdravom duhu. Sportista za primer, ovog puta je Milan Rastovac, ragbista, trener i potpredsednik najuspešnijeg srpskog ragbi kluba – Pobednik. Za Muški magazin

Milan Rastovac – Pobednik

Ragbi treniram od svoje dvanaeste godine. Sa ovim sportom upoznao sam se u osnovnoj školi, kada je nas 100 izabrano da pohađa časove u školi ragbija. Ostala su samo nas dvojica koji su istrajali u treninzima. Ragbi sam zavoleo zato što je pravi muški, surovi sport. Sve se svodi na direktan kontakt sa igračem suprotnog tima. Međutim, isto tako ragbi je sport džentlmena, lišen svake C2070-585 sujete i rivalstva. Nakon utakmice obavezno je rukovanje, a druženje se nastavlja nezavisno od onoga što se dešavalo na terenu. Danas sam igrač u klubu Pobednik, koji je osnovan sredinom devedesetih. Istovremeno sam i trener i potpredsednik kluba. Pobednik je državni šampion, i regionalni vicešampion, što smatramo velikim uspehom, ako se uzme u obzir da Srbija ima samo tri ozbiljna kluba, dok ih susedna Rumunija ima oko 2. 000. Na jesen se očekuje da uđemo i u Centralno-evropsku ligu što će biti potpuno novi teren za dokazivanje, ali nadamo se i za veća ulaganja u naš sport.

Iron Abs za vas

Milan Rastovac – srpski ragbi

Kao i većina drugih sportova u Srbiji, i ragbi je suočen sa situacijom da preživljava na ivici, jedva opstajući. Sve se ulaže u sportove koji će moći uloženo da vrate, dok se prema drugima zazire. Mada bi i oni, uz malo dobre volje mogli da učine isto. Pobednik kao državni šampion nema svoj teren na kom bi mogao da trenira, primoran je da se služi prijateljskim ustupcima drugih klubova i vežba na njihovim terenima kada su slobodni. Ovo za posledicu ima veoma nepovoljne termine u kojima bi ragbisti Pobednika mogli da treniraju, što onemogućuje sve ragbiste da redovno prisustvuju treninzima. Veću pomoć još uvek nismo dobili ni od opštine, niti sportskog saveza, ali i pored svega toga sastav srpske ragbi reprezentacije u čak

40% čine igrači našeg kluba. O tome da smo 3 prethodne godine državni šampioni, i dve na drugom mestu u regionalnom takmičenju, ne moramo ni da pričamo.. A sve što nam je potrebno na godišnjem nivou potkrepili bi sa 15. 000 evra. Međutim… Nadamo se da ćemo u sledećoj godini uspeti da zakupimo teren na kom bi mogli da treniramo, i pred domaćom publikom, koja ima mnogo interesovanja za ovaj sport, pokažemo šta zaista možemo.

Ragbi info:

15 igrača, 6 rezervi; utakmica traje 80 minuta (2 x 40); igra se svodi uglavnom na dodavanje lopte unazad, mada postoji mogućnost da se lopta šutne ako to čini igrač iza igrača koji mu loptu dodaje; sezona traje od marta do sredine juna i od septembra do sredine decembra.. Najuspešniji ragbi na ovim prostorima igrao se u vreme SFRJ. Poznati klubovi bili su Dinamo Pančevo, Nada Split, Čelik Zenica. U ragbiju ima elemenata atletike, fudbala, rukometa..

Milan Rastovac – ragbi

Ragbi je pravi muški kontaktni sport. Kao što sam rekao, njegova lepota je u tome što je to sport lišen svake sujete. Ragbijem može da se bavi svako ko ima smisla za sport. U standardnoj postavi učestvuje 15 igrača i 6 rezervi, i oni su raspoređeni na svim mogućim mestima, što znači da u ragbiju ima mesta za muškarce svih fizičkih predispozicija – od krupnih do sitnih. Najvažnije je da imate želju za takmičenjem, a zatim na listi slede motorika, snaga, brzina i znanje. Sve se to stiče treninzima, ali želju morate doneti sa sobom. Pravo vreme da počnete da se bavite ragbijem je osnovna škola, neka 12. godina, mada se u inostranstvu počinje čak i ranije. Najveći udeo u našem timu čine mladići od nekih 20 godina, koji bi prema pravilima u formirane ragbiste trebali da stasaju sa 30. Loše stanje u domaćem ragbiju utiče na to da nema mnogo mlađih polaznika, uglavnom zbog toga što nemamo gde da radimo sa njima, ali kroz časove u našoj školi ragbija pokušavamo i to da nadoknadimo. Sve će biti mnogo bolje kada budemo imali svoj teren i bolje mogućnosti za treninge. Do tada ćemo nastaviti da se borimo onako kako najbolje znamo – upornošću i željom da opravdamo ime i poruku koju naš klub u njemu nosi – Pobednik!

Škola ragbija Pobednik

Škola ragbija Ragbi Kluba Pobednik je najveća i najuspešnija ragbi škola u Srbiji. Počela je sa radom 2002. godine sa grupama dece u naseljima Ovča i Borča. Od 2008. Godine počeo je sa radom ogranak škole u naseljima Cerak i Bele Vode. Tokom godina kroz školu je prošlo na stotine dečaka i osvojene su mnoge titule. Klub je učestvovao na mnogim turnirima u zemlji i inostranstvu. Igrači koji su izdanci naše škole su sada seniorski reprezentativci i predsravljaju svetlu budućnost srpskog ragbija.

Treninzi mlađih kategorija održavaju se u Sportskom centru Košutnjak, balonu Leon (TC Vidikovac)  i sali osnovne škole Miroskav Antić na Belim Vodama.

Slični tekstovi

2 komentara na “The name of the game – RUGBY!!!

  1. Pingback: Anonymous

  2. Pingback: M@N! MUŠKE FACE | Muški magazin - M@N!