Prosize kapsule

Sherlock Holmes – novo lice starog junaka!

by Nenad Milosavljević

Pre nego što pogledate najnoviju ekranizaciju Šerloka Holmsa, svakako uradite jednu malu psihičku pripremu: zaboravite sve što ste znali o ovom liku Artura Konana Dojla iz knjiga koje ste pročitali. Dobro, ne baš sve, ali imajte u vidu da je, prema viziji Gaj Ričija, Šerlok Holms preterano cool lik, ni približno dosadan i uštogljen kao onaj originalni.

Znamo da je Gaj Riči majstor da likove uobliči tako da smesta poželite da budete kao oni, ali je teško bilo pretpostaviti da je u stanju da to postigne i sa tako krutim likom, relativno nezahvalnim za eksperimentisanje. Što se tiče samog Šerloka, novog i starog, od zajedničkih imenitelja, mogli bismo pomenuti lulu i izvanrednu Holmsovu oštroumnost i lucidnost, ali po svim ostalim parametrima novi Šerlok je prilično drugačiji u odnosu na izvorni lik.

Breme glavne uloge preuzeo je sjajni Robert Downey Jr, dok njegovog simpatičnog pomoćnika Dr. Votsona igra niko drugi do Džad Lo. Dodamo li tome još i strahovito privlačnu i fatalnu Rejčel McAdams i upečatljivog Mark Stronga, možemo slobodno reći da ovaj dream team i nije mogao da omane.

Radnja se dešava u Londonu 1891. godine, kada se Šerlok Holms sukobljava sa crnim magom Lord Blekvudom, lišava ga slobode i šalje pravo na vešala. Ipak, ubrzo se Lord „vraća iz mrtvih“ i to sa velikim planovima. Kreira zaveru koja za cilj ima preuzimanje vlasti u Engleskoj, Americi, a potom i u ostatku sveta. Idiotske ideje se najlakše primaju u šupljim glavama, a Lord Blekvud zahvaljujući svojoj inteligenciji i prividnim natprirodnim moćima (koje će Šerlok na kraju, treba li to reći, do detalja raskrinkati) to obilato koristi i oko sebe okuplja ekipu moćnika takođe raspoloženih da se malo igraju vladara svega što hodi planetom zemaljskom.

Šerlok sa svojom ekipom ipak uspeva da mu stane na put i po drugi put ga pošalje na vešala (malo improvizovana, no da ne otkrivamo sve) koja ovog puta neće omanuti.

Gaj Riči je ovim filmom napravio veliki otklon od originalne pričei istovremeno postigao nešto što bi se na prvi pogled moglo činiti nemogućim-da od Šerloka napravi šarmantnog lika. Da. Ovaj Šerlok je neviđeni šmeker, ponekad malo izgubljen u svom svetu, kada lovi muve i na svom psu testira svoje besmislene izume, ali ipak uvek bistrouman i neverovatno racionalan. Ne nosi legendarnu pelerinu, mlati ljude kao da je ispao direktno iz Matriksa i pada ničice samo pred jednom osobom-Irenom Adler, koja je inače njegova stara i nikada prevaziđena ljubav, kao i jedina osoba koja po marifetlucima i inteligenciji može da mu parira i doskoči.

„Sherlock Holmes“, iako traje više od dva sata, ni za trenutak ne uvodi gledaoca u monotoniju i dosadu. Sjajna kombinacija akcije, duhovitosti, inteligentnih glavolomki i spektakularnih scena čini ovaj blockbuster odličnom zabavom ma koliko vas takva kinematografija ne zanimala. Nema ovde neke velike filozofije, nećete saznati gde ste pogrešili u životu ili šta bi tek trebalo da učinite da on bude bolji. Umesto toga, biće dovoljno da uzmete dobro začinjene kokice, zavalite se u fotelju (ili bioskopsku stolicu), utonete u mrak i prepustite se priči na ekranu. Vredi svakog minuta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Sherlock Holmes – novo lice starog junaka!

  1. „Radnja se dešava u Londonu 1981. godine…“

    Si siguran da si napisao pravu godinu? 🙂

  2. Pingback: Steampunk devojke (FOTO PRIČA) | Muški magazin - M@N!