Prosize kapsule

M@N! Novac & Karijera – PLAN!

Život po planu ili se spontano prepustiti, pa šta bude? Oni koji pripadaju prvoj grupi ne prepuštaju slučaju ni pomiso na misao da se bez plana može, a ovi iz druge grupe, ne bi znali šta je to plan ni da ih zvekne posred lica, redom – od tačke START do tačke CILJ. Može se reći da je ovaj tekst namenjen ovim drugima, a ove iz prve grupe tek možemo podsetiti da pravila postoje da bi se kršila.. makar ponekad.

Iako smatramo da nekome ko ne ume da deluje po planu, da napravi jedan ili ga se pridržava, neće pomoći nijedan savet na ovome svetu dok ne promeni prvo sebe, evo par preporuka kako planirati – i ostvariti planirano!

Odredite šta želite

Bez spiska ništa. I to ne onog u glavi, jer se takvi nikad ne ostvaruju. Nađite papir i olovku i krenite redom – 1, 2, 3… Ne morate se zadržavati na određenim ciljevima. Formirajte ih u dve grupe – kratkoročne i dugoročne, pa kad sve budete imali napismeno znaćete šta želite u životu..

Oročite plan

Pored svakog cilja na onom papirčetu od malopre lupite rok – do kada želite to da ostvarite. Bez tog roka cilj ne znači ništa. Možete ga ostvariti sutra, ali i za 50 godina, a može vas već i sledećeg trenutka uariti automobil na pešačkom prelazu. Doduše u tom slučaju vam sve ovo neće mnogo značiti, ali za slučaj da se ništa od ovih crnih slutnji ne ostvari (što vam iskreno želimo) – poželećete da imate oročen plan. Kada znate šta i kada znate do kada želite da ostvarite to šta, imaćete više volje da počnete sa ostvarivanjem već SAD!

Dajte 110% da ostvarite zacrtano

Svaki plan je teško ostvariti. Naročito 100% ostvariti. Zato se angažujte 110% na njegovom ostvarivanju kako biste ostvarili plan u potpunosti. Možda će vam delovati kao Sizifov posao, ali osećaj ostvarenog plana biće osećaj koji jadni Sizif nikada nije iskusio.

Počnite!

Planirati je lako. To može bilo ko, i koliko god hoće. Međutim, uspešni od neuspešnih razlikuju se po tome što su svoje planove i ostvarili. Ne čekajte da se sve zvezde poklope, već počnite s onim što imate. Vremenom će svaka doći na svoje mesto, a vi ćete već uveliko biti na putu ka ostvarivanju svojih ciljeva i USPEHA!

Širina

Za ostvarenje plana, neophodno je da budete i dobar planer. Nije dovoljno samo pobrojati stavke i krenuti. Neophodno je i sagledati kako se one uklapaju sa nekim drugim segmentima i čine celinu zvanu plan. U svakom trenutku svi konci moraju biti u vašim rukama, jer ih vučete VI!

Prepreke

Još jedna dobra stvar kod angažovanja od 110% snaga je u tome što ćete uvek imati onih 10 za sve neplanirane okolnosti i prepreke s kojima ćete morati da se izborite. Laž bi bila da vam kažemo da ih neće biti, ali svaki dobar planer računaće na njih i neće dozvoliti da ga iznenade. Nemojte ni vi!

Najslabija karika

Čak i u savršenom planu uvek postoji neka slaba tačka. Stavka koja bi mogla, ali i ne bi morala da prođe. Zato za nju uvek spremite alternativu, jer se nikad ne zna kada će najslabija karika POPUSTITI!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.