Prosize kapsule

Osvežite svoju memoriju

Ponovo ste zaboravili kako vam se zove komšinica? Ili ste zaboravili broj telefona vaše nove devojke? Velika je verovatnoća da ćemo imena, brojeve, datume i slične stvari, koje ne ubacimo odmah u mobilni telefon, veoma brzo i zaboraviti. Nažalost, sve više se oslanjamo na naše telefone tako da i naše pamćenje vremenom postaje sve lošije.

Dobro pamćenje ne zahteva visoku inteligenciju

Pritom uopšte nije teško primetiti da najčešće zaboravljamo imena, svakome od nas se to dogodilo bar jednom. Međutim, postoji jednostavan način da zapamtite ime osobe koju ste upravo upoznali. Prilikom upoznavanja, kada vam se osoba predstavi naglas ponovite njeno ime. Na primer: Drago mi je Maja, ja sam Petar. Nakon nekoliko minuta još jednom ponovite ime u sebi, a isto to uradite ponovo nakon jednog i nakon dva sata.

Britanski naučnici su utvrdili da dobro pamćenje nije povezano sa visokom inteligencijom, to jest svako ima mogućnost da poboljša svoju memoriju. Sve je stvar vežbe.

Poboljšanje vašeg pamćenja je proces koji zahteva odlučnost.

Prvi korak: Trenirajte samostalno svoje pamćenje. Ispitajte svoju memoriju na običnim svakodnevnim stvarima, sastavite listu običnih pitanja: Koji je vaš broj telefona? Koji je broj vaše lične karte? Kada je rođendan vaših roditelja?

Drugi korak: Posmatranje. Koliko dobro primećujemo stvari oko sebe? Probajte da vežbate svoje pamćenje memorisanjem spiskova, imena i brojeva. Ako ste naučili da ponovite neki spisak probajte sutradan da se preslišate, da biste videli koliko ste toga zaista zapamtili.

Treći korak: Obraćajte pažnju na detalje i organizujte se. Ovo je veoma važan korak u poboljšanju pamćenja. Ako ste zaista zainteresovani da poboljšate vašu memoriju pokušajte da ne zapisujete ništa na papiriće. Kada jednom počnete da memorišete imena i brojeve koje pre niste mogli da zapamtite, papirići vam više neće biti potrebni. Ono što ipak odlučite da, radi sigurnosti, zapišete organizujete u posebne uredno složene celine.

Dodatni saveti: Budite strpljivi i odlučni. Niko nije savršen, a sve što je potrebno da biste uspeli je vreme.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar