Prosize kapsule

Roditelj zvani otac!

Ravnopravnost polova odrazila se i na porodicu. Žena više nije ta koja je isključivo predodređena za odgajanje deteta, a neka od novijih istraživanja pokazala su da je uloga oca u podizanju deteta podjednako važna, u nekim fazama života čak i ključna.

Ta istraživanja tvrde da deca koja u određenom periodu u životu nisu kraj sebe imala figuru oca, postaju manje društvena i socijalno neprilagodljiva.

Jedna grupa istraživanja ukazala je na činjenicu da devojčice sve ranije ulaze u pubertet, a one kod kojih je izostala uloga oca u odrastanju, ranije stupaju i u prve seksualne odnose. Samim tim, povećava se šansa da već u tinejdžerskom uzrastu ostanu trudne. Druga grupa, koja je u istraživanju bila orijentisana na dečake, govori da se u istoj situaciji kod njih javlja problem manjka samopouzdanja.

U istraživanju izraelskog univerziteta Bar-Ilan, dr. Ruth Feldman testirala je nivo oksitocina, hormona koji nam nam daje osećaj dobrog raspoloženja i zbog kog imamo poriv za maženjem, kod 80 parova u periodu pre nego što su dobili dete i šest meseci nakon rođenja.
Pokazalo se da su nivoi oksitocina povećani kod oba roditelja nakon rođenja. No, oksitocin na majku i oca ne utiče ne isti način. Tako su majke s povišenim nivoom te supstance puno više vremena provodile gledajući svoju bebu, mazeći i grleći je, dok su se očevi s povišenim nivoom oksitocina s detetom više igrali.

Prema doktorki Feldman, očevi su zapravo biološki programirani da pomognu u odgoju dece, i da u određenom stadijumu njihovog razvoja imaju ključni uticaj na razvoj detetove ličnosti. Žene u tom procesu pripomažu ljubavlju, i upravo u srećnoj kombinaciji  ova dva elementa sastoji se ravnopravnost polova u funkcionalnoj bračnoj zajednici.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar