Prosize kapsule

M@N! sa Stavom – Dvoboj!

by Nikola Dražović

Početak

Sve je počelo kada je muška ameba oplodila žensku amebu i napravila joj male amebiće. Da, naravno, ZNAMO – nisu se one na taj način razmnožavale, ali dajte nam malo stvaralačke slobode. Iz njihovih amebića nastali su vremenom prvi stvorovi koji su kročili svojim perajem na suvo tle i uskoro peraje zamenili nekom od brojnih varijanti noge. I oni su oplodili svoje nogate ženske partnerke i evolucija je zahvaljujući muškom rodu, još jednom obezbeđena. U ovu bajkovitu priču nećemo sada mešati religiozne motive.  Sve su opcije otvorene, ali zarad malopre pomenute slobode, sledićemo ovu Darvinovu.

Evolucija

Preskočićemo nekoliko miliona godina sve do onog trenutka kada je naš muški pra-predak otkrio moć svoje toljage i istom raspalio svoju čupavu parodiju na ženu (o ukusima ne treba raspravljati) i odvukao je u obližnju pećinu. Ponovo je prošlo nekoliko vekova do zlatnog doba Antike, kada su order usa viagra online ispričani najlepši mitovi o muško-ženskim odnosima. Doduše, u glavnom planu bila su nezamisliva krvoprolića odvažnih Golijata, Herkula, Ahila i Odiseja, ali u pozadini svega bila je – ljubav. Mračni srednji vek doneo nam je svetle primere viteškog junaštva u legendama o prinčevima koji su spašavali utamničene princeze od strašnih čarobnjaka i zmajeva, jašući na svom vrancu ne strepeći ni za glavu, ni za nogu, ni za život.

Dvoboj – orgazam muškosti

Pred samu zoru savremenog doba simbol muškosti uvijen u bele rukavice džentlmenstva – dvoboj. Ruski rulet za odbranu časti patentirali su Franjo Bolgar, grof Ekselman, general baron Gurgod i grof Di Halej Kojtken. Obračun su nazvali civilizovanim ubistvom, a kao razloge za jedno naveli su – prostu uvredu, uvredu psovkom i uvredu udarcem.

Uvredom je smatran svaki dodir, uvredljivo obraćanje.. pa, skoro sve.  Uvreda psovkom podrazumeva, naravno, psovku, a  pod uvredu udarcem podvodilo se preotimanje žene, krađa i prevara.

Cilj dvoboja je je odbraniti ukaljanu čast, opravdati svoju muškost i sve to uraditi kao pravi džentlmen – jednake šanse, jednako odstojanje (12 koraka) i jednako oružje sa jednakim brojem metaka u njemu. Tako istih mogućnosti, učesnici u prisustvu svojih sekundanata (onih koji su bili tu u svojstvu sudije koji nadgleda uslove dvoboja), lekara i barokne lepotice razgolićenih ramena, zbog koje su se pištolji i potezali, moraju dokazati da li su muškarci ili nisu. Pravilo dvoboja je pucanje do smrti, ali u svakom trenutku, poslednji svetski romantici, mogli su se povući i odustati. Jedino što bi tada izgubili obraz, a on je nekad, verovali ili ne, imao cenu..

Pitate se – šta sa moralnim aspektom tog čina? Od strane zakona, čekala bi vas smrtna kazna zbog zločina ubistva, ali pred Bogom biste bili nevini, jer se sve pravdalo jednostavnom rečenicom – Božja volja.

Roze beretke

I tako prođe to plemenito doba poslednjih svetskih romantika i dođe nam divno savremeno sa svim darovima i tekovinama moderne civilizacije i napretka. Napredovala je nauka, sa njom industrija, napredovali su ratovi, sa njima tehnike međuljudskog

istrebljenja, napredovao je ljudski um, sa tim napretkom i načini opuštanja istog, te su nakon opuštanja i raspuštanja uma usledile svakojake slobode, a iz sloboda, NAPOKON, i  ravnopravnost polova. E, ta ravnopravnost nam je donela ono što milioni godina evolucije nisu – muškarac više nije potreban za oplodnju, toljaga mu služi isključivo za potpalu, mitovi o junacima samo da se seti kako je to biti junak, mrzi ga da ustane, a kamoli da se vere po kulama, dvoboj se preselio u ringove, na sportske terene i ulice, ali teško da u tim obračunima ima ičeg džentlmenskog, a kamoli romantičnog.. Današnji heroji se čak i puške groze, te se umesto maslinasto-zelenih, sve češće hvataju popularno zvanih roze beretki. Svejedno pištoljima, kad su već htele ravnopravnost, nek se bakću žene. Jedno je sigurno – bolje im stoje..

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar