Prosize kapsule

M@N! Tema – Opsesivnost

U vezi, u prijateljstvu, u sasvim običnim i svakodnevnim međuljudskim odnosima, fenomen opsesivnosti može predstavljati veliki problem. Kako za opsednutog, tako i za onog ko predstavlja predmet opsesije.

Kao i problem opsesivne kompulzije, o kojoj smo već pisali u nekoj od prethodnih nedelja, tako je i problem obične opsesivnosti, u stvari prouzrokovan manjkom samopouzdanja i samopoštovanja. U centru svega nalazi se ljubav – snažna veza između dvoje ili više ljudi. Kada se oseti mogućnost da ta veza bude ugrožena, na scenu stupaju prvi simptomi opsesije – preterana vezanost za druge učesnike u tom odnosu. Rezultat sve jačeg vezivanja za nju, njega, njih.. često nije ono što smo želeli, već sasvim suprotno – pucanje. Postoje različite vrste opsesija, u ljubavi, u porodici, braku, opsesije sasvim nepoznatim osobama (slavni), a svima je zajedničko da predstavljaju nezdrav način ponašanja.

Zašto je neko opsesivan?

Sa psihološke strane, opsesivne su uglavnom nesigurne osobe, koje imaju lošu sliku o sebi i manjak samopouzdanja. Takođe, na formiranje opsesivnog ponašanja može uticati neka trauma iz detinjstva ili suviše kritičan stav roditelja tokom odrastanja, što za cilj ima stvaranje osobe koja sebe ne ceni dovoljno. Kada odraste, ta osoba će tu sliku o sebi videti i u očima drugih, naročito onih s kojima bude u vezi ili braku. Nesigurna u svoju vrednost, u nastojanju da svog partnera zadrži kraj sebe nastojaće da ga što više i jače veže za sebe, što neminovno vodi pogoršanju, a verovatno i kraju te veze. Uz opsesivnost veliku ulogu u tome odigraće i paranoja, ljubomorni ispadi, neprimereno, često nasilno ponašanje i ograničeno rasuđivanje, a takve osobe najčešće imaju i neki od poroka koji im ČUVA STRAH, a koji ih u stvari još više gura od osobe kojom su opsednuti. Opsesivnost se može javiti i nakon niza neuspelih veza, ili bilo kakvog većeg broja razočarenja koja mogu poljuljati samopouzdanje.

Kako se sprečiti?

Opsesije su psihološki poremećaj uzrokovan nizom drugih, dubljih problema, zato je opsednutom neophodna stručna pomoć, ali i pomoć porodice, prijatelja i okruženja uopšte. Najvažnije je da onaj ko pati od ovog poremećaja i sam uvidi da ima problem. Do tog trenutka, niko od pomenutih mu, zaista neće moći mnogo pomoći. Kada sagleda stanje, tada će moći nešto sa njim i da učini.

Kako je sprečiti?

U slučaju da predstavljate predmet nečije opsesije, budite na oprezu. Iako sve može biti sasvim bezopasno, isto tako može biti i opasno. Pretnje, snimci, pisma, iznošenje intime i neistine o vama u javnost, samo su deo onog što vas ne treba previše zabrinuti i od čega morate sačuvati zdravu pamet, ma koliko to nemoguće delovalo. Agresivnost i nasilnost su ono što bi vas trebalo zabrinuti, jer iako krhka, neuračunljiva žena (što opsesivne svakako jesu), može biti veoma z..eban igrač. U tom slučaju morate biti oštri, ma koliko nečovečno to delovalo. Ako zatreba, čak i skinuti vaše džentlmenske rukavice. Opsesija se najbolje leči kada se radikalno spreči.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.