Prosize kapsule

6 razloga za jogurt!

Jogurt se preporučuje ako – ste iscrpljeni, anemični, imate bolesnu jetru, bubreg ili srce, čak i čir na želudcu. Koristi se u medicini, za sprečavanje dijareje i drugih problema vezanih za digestivni trakt.

Imunitet

Jogurt jača imunitet, otpornost vašeg organizma na grip, kijavicu i druga zarazna oboljenja respiratornog sistema.

Crevna flora

Sve počinje od usta, a što dospe u usta ide u creva. Logičan zaključak je da je jedan od stubova imuniteta upravo u crevima. Jogurt pomaže održanje ravnoteže crevne mikroflore – ali to čini samo onaj jogurt koji sadrži aktivne jogurtne kulture. To ne znači da vam je potrebna posebna sorta jogurta, već samo da ga ne treba smrzavati ili grejati jer se u tim slučajevima ova korisna osobina jogurta gubi.

Iron Abs za vas

Dijeta

Jogurt smanjuje telesnu težinu, ubrzava metabolizam i smanjuje veličinu stomaka, a iza svega stoji magični kalcijum. Dokazano je da manje unošenje kalcijuma omogućava brže gojenje, jer ćelije masti postaju veće i masnije. Još ako je nemasni jogurt u pitanju…

Jogurt predstavlja veoma hranljivu namernicu ali morate biti oprezni prilikom izbora jogurta. Jogurt s dodatim probiotskim kulturama jeste zdrav, ali dozvoljena dnevna količina je 250 ml (jedna čaša), osim ako ne želite ozbiljne stomačne probleme. Ovakvog jogurta možete uzeti jednu čašu, a preostale dve čaše bi trebalo da budu od običnog jogurta, bez dodataka.

Osteoparoza

Za pravilan rast i razvoj kostiju najbitniji je kalcijum. Jogurt je bogat njime i igra važnu ulogu u prevenciji osteoparoze koja pogađa svaku treću ženu i svakog trećeg muškarca. Jogurt sadrži i vitamin D, koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma, kao i mlečnu koselinu, koja takođe omogućava da se kalcijum apsorbuje.

Jogurt i desni zuba

Japanski stručnjaci s Univerziteta Kjušu, zaključili su da redovno konzumiranje jogurta, i druge hrane koja sadrži mlečnu kiselinu pomaže zdravlje desni. Oni smatraju da blagotvoran efekat na zdravlje desni verovatno ima probiotičko delovanje bakterije “lactobacillus”, koja čak može ublažiti i efekte paradentoze.

Neprijatan zadah

Verovatno niste znali, ali dve čaše jagurta uspešan su lek protiv neprijatnog zadaha. Nedavna istraživanja američkih stručnjaka pokazala su da aktivni sastojci jogurta efikasno uništavaju uzročnike neprijatnog zadaha iz usta. Osim toga, doprinosi i smanjenju ukupnih naslaga u ustima, kao i poboljšanju stanja kod onih koji su patili od gingivitisa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.