Prosize kapsule

M@N! Tema – Nesanica

Nesanica je problem mladih, polumladih i onih više ne tako mladih. Razloga zbog kojih neko pati od ove muke može biti milion – stres, briga, loše životne navike, vreme, krevet.. Ipak, činjenica je da je rešenje u našim rukama – i glavama.

Prema nedavnom istraživanju Nacionalnog udruženja za poremećaje spavanja (SAD), najčešći prijavljeni simptomi Amerikanaca su neispavanost, nedostatak osećaja svežine, buđenje tokom noći i teškoće pri ponovnom uspavljivanju, a čak 36% anketiranih podvelo se pod kategoriju osoba sa povremenim problemom nesanice (1.000 osoba), a 9% na hroničnu nesanicu.

Nesanica se najčešće javlja kod starih osoba i žena, mnogo češće nego kod mlađih. Takođe, nesanica se uglavnom vezuje za depresivne osobe i osobe sa većim brojem oboljenja, pri čemu najveći broj njih ne konsultuje lekara zbog svog problema, već se leči alkoholom i terapijom lekova na svoju ruku.

Iron Abs za vas

Za uspavljivanje, prema udruženju koje je sprovelo istraživanje, najbolje je koristiti lekove koji nakon upotrebe ne stvaraju fizičku zavisnost, produženi efekat posle spavanja, mamurluk sa slabostima u mišićima i psihomotornom inkordinacijom. To su uglavnom lekovi ne-benzodiazepinskih agonista benzodiazepinskih receptora kao što je zolpidem(Sanval).

Međutim, kako se ne bi sve svelo na kljukanje lekovima, evo nekoliko saveta za prirodno uspavljivanje.

Eliminišite buku

Možda vas u spavanju ometa buka – komšije, saobraćaj, glasna muzika, zujanje aparata.. Buke se bar lako rešiti. Pustite sebi blagu umirujuću muziku na vašem plejeru, zatvorite prozore ili konačno, stavite malo vate u uši. Ako se vaša nesanica nastavi i kada ostanete nasamo sa sobom, znaćete u kome je problem. Pošto već ne možete da spavate, zapitajte se ŠTA VAS MUČI? Ko zna, ako to definišete, možda će san lakše doći na oči, jer ste napravili prvi korak u rešavanju problema. A prvi jeuvek najteži…

Vežbom do sna

Još jedan od korisnih saveta je da čekajući san odvežbate na svakoj grupi mišića na vašem telu ležeći. Počnite stezanjem i opružanjem nožnih prstiju, pa sve do vrata. Slično je brojanju ovčica, samo daleko korisnije.

Dnevnik

Životne navike u mnogome utiču na kvalitet sna, zato bi bilo dobro da zapisujete šta radite tokom dana – koliko kofeina unosite, šta ste jeli tog dana, koliko ste bili fizički aktivni, s kim ste se družili, čak i o čemu ste razmišljali. Crno na belo, činjenice daju veće rezultate nego lebdeći u vazduhu.

Sveže

Poznata stvar, mada možda ne i vama, je da ljudi lakše zaspu kada je u sobi niža temperatura. Smanjite debljinu onoga čime se pokrivate, pidžame u kojoj spavate ili jednostavno provetrite sobu pre spavanja.

Opustite se

Krevet je za odmaranje i spavanje. Sve neprijatne teme i razgovore odradite makar dva sata pre spavanja, tako da bi ih do kreveta već prevrteli milion puta u svojim mislima, i ne bi im dali prostora da se množe ispod kože bodući vas ko 1. 000 iglica, ne dajući vam da sklopite oko ni na tren. Pre sna zamislite neki opuštajući ambijent, plažu, proplanak, šumu.. i na taj način naučite mozak da se drogira pozitivnim mislima, a ne bensedinima i bromazepamima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.