Prosize kapsule

Ko je bio Kazanova?

Sinonim velkog švalera, neodoljivog zavodnika.. ma, više nije ni sinonim! Kazanova je već postalo ime za sve to.

Đovani Đakomo Ševalie de Senjal Kazanova

Rođen je u Veneciji 1725. godine od roditelja glumaca, koji su ga tokom većeg dela detinjstva uglavnom zapostavljali, pa se može reći da je odrastao uz baku Marsiu Farusi. Bolešljivog zdravlja, Đakomo je sa bakom često odlazio kod čuvene venecijanske veštičare koja je svojom magijom uspela da ga izleči i omogući mu da odraste u zdravog čoveka. Iako je kao mali smatran za pomalo retardirano dete, nakon ozdravljenja, počeo je da pokazuje znake izuzetne inteligencije. Jednom prilikom, pošto se kao dete poznatih roditelja često kretao među učenim i obrazovanim aristokratama, Englez iz majčinog društva upitao ga je zašto je na latinskom jeziku imenica mentula (penis) ženskog roda, a imenica konus (vagna) muškog? Kazanova koji je tada imao svega 11 godina odgovorio je – Zato što rob uzima ime svog gospodara.

Početak ljubavnih avantura

Nikad nije imao stalne prihode, ali je zato vole da bude skockan i da se kocka. Živeo je od povremenih poslova koje je obavljao za francuske vlasti, a koji su iako ih on nije doživljavao ozbiljno, bili dobro plaćeni. Bio je poznat i kao veliki varalica koji je od jedne 50-ogodišnje gospođe na prevaru izmamio čak milion franaka, koliko je stajao proces njenog podmlađivanja kod čuvenog Kazanove. Njegovo objašnjenje bilo je veoma jednostavno – ona mi ionako ne bi poverovala da sam joj rekao da je tako nešto nemoguće, pa sam se naprosto prepustio.

Negde je zabeleženo da su ga roditelji u želji da ga dovedu u red poslali na studije u Padovu sa ciljem da se pripremi za sveštenički poziv. Studije je dovršio, međutim, u redove crkve nikad nije ušao jer je malo pre toga završio u sestri sveštenika koji mu je držao predavanja. Nakon toga je imao i trojke sa časnim sestrama, ali orgije ipak nije voleo, mada su one bile glavni hit tadašnjih (i sadašnjih) italijanskih aristokratskih krugova. Brak nikada nije bio opcija, jer je to gušilo njegovu slobodu i nesputani duh. Ljubav, to je već nešto drugo..

Taj isti duh doneo mu je mnoštvo ljubavnih afera, a sa njima i tri sifilisa, gonoreju, dok je prvu veneričnu bolest zaradio još u pubertetu.

Ipak, i pored svega, ostao je veran svojim Italijankama, Nemicama, Španjolkama, Engleskinjama, intelektualkama, kaluđericama, prostitutkama.. svim ženama ovog sveta koje je uvek bio spreman beskrajno da voli.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.