Prosize kapsule

Sponzoruše

Žene fudbalera, i druge slične serije koje su evropsku javnost uzdrmale svojim kontroverznim pristupom savremenim muško-ženskim odnosima, u kojima se sve vrti oko novca i seksa, a ponegde zaluta i koja beba koja je sve osim rezultata ljubavi, u srpskoj realnosti predstavljaju sasvim uobičajenu i normalnu pojavu. Naravno, postoje oni koji osuđuju takvo ponašanje, ali u tome da je ona lepa, plava i 20 godina mlađa od svog izboranog i za 20 centimetara nižeg partnera, nema ništa neobično. Ona je jednostavno – Sponzoruša.

Pojam Sponzoruša, pojavio se kod nas tokom kriznih 90-ih. Mnoge su devojke kao jedini spas u tim teškim vremenima, kako za sebe, tako i za svoju porodicu, videle u zagrljaju starijih, ali moćnijih i bogatijih muškaraca. Udajom za jednog takvog, rešene su bile muke te porodice za nekoliko kolena unapred, a uspešna udavača je za svoj biznis morala jedino da ispostavi sebe. Ugovor potpisan njenim imenom važi neograničeno, a može ga raskinuti samo onaj koji plaća za njene usluge, a taj isti i određuje šta se to se uslugama smatra. Sloboda i identitet ipak imaju cenu.

Vremenom, taj kupoprodajni proces gubi na svojoj tragičnosti, a poziv Sponzoruša, postaje jedno od najtraženijih zanimanja. Kako raste tražnja, tako raste i ponuda, pa su srpske ulice preplavile one koje se nude, što je moralo uticati na kvalitet onoga što se nudi. Sve jača konkurencija rešena je prećutnim kompromisom nadolazećih kadrova, pa su se formirale kategorije sponzoruša, shodno radnom mestu na koje se konkuriše, a poslodavci su prema tim kategorijama bili sportisti, mafijaši i biznismeni. To u koju će se kategoriju Sponzoruša svrstati, zavisi od izgleda na prvom mestu, prethodnog radnog iskustva, jer je kao i u svakom, pa i u ovom poslu na ceni što NACIFRANIJI CV, ali je ipak najvažniji od svega želudac i koliko toga on može svariti. A želudac ambiciozne sponzoruše mora biti spreman da svari mnogo toga.

Eto, za primer se može uzeti slučaj jedne potvrđene, pa možda čak u neku ruku i netipične udavače, koja je uz svog sponzora pronašla i nešto što bi se moglo nazvati ljubavlju (čak sa njim ima i dvoje dece), a koja je naočigled svih gostiju jednog popularnog beogradskog restorana, par dana nakon razvoda od tog s kojim ima decu, bila skoro pretučena od potencijalnog novog sponzora. Zanimljivo je da su gosti celu situaciju propratili bez većeg uzbuđenja, a još zanimljivije da je na isti način to propratila i pomenuta Sponzoruša – sa osmehom na licu. Još jedan dokaz da nema posla bez rizika, ali i dokaz da nije lako biti Sponzoruša.

Danas, biti Sponzoruša u Srbiji nije sramota. To je biznis, a svaka roba nađe svoga kupca. Sve je više uglednih i finansijski stabilnih DAMA koje se okušavaju u ovom poslu, ali ne prezaju ni od toga da podučavaju novu mladu radnu snagu svojim bogatim iskustvom. Škole za udavače – da, tako se zovu, prave selekciju najkvalitetnijih kandidatkinja, koje su u njihovim klupama, krevetima.. gde god se nastava odvijala, naučene svemu što bi jedan fudbaler, kralj podzemlja ili direktor moćne korporacije mogao da poželi od njih. Još važnije, podučene su da sve što se od njih zatraži ponude sa osmehom, jer se prava Sponzoruša samo tako nudi – sa osmehom. Osmeh ih košta na svakom koraku, ali samo one znaju da – ko se zadnji smeje, najslađe se smeje.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.