Prosize kapsule

Stres – kako ga pobediti?

Nekom logikom, ako dišemo ne možemo biti pod stresom. Barem tako tvrdi istraživanje nemačkog psihijatra Kriste Rot Sakenhajm. Međutim, nije stvar u tome da dišete, nego – kako dišete.

Disanje je jedina telesna funkcija koja podleže svesnoj kontroli i može se nastaviti bez prekidanja. Disanje reaguje na psihološke i fizičke promene u organizmu čoveka, i zato se ta povezanost može iskoristiti.

Iron Abs za vas

Skraćena i prepričana verzija Kristinog saveta, sigurno će vam zazvučati poznato – opusti se i diši duboko. Sakenhajmova tvrdi da dubokim disanjem možemo usporiti puls, čime telo dobija više kiseonika, što dalje vodi ka boljem razmišljanju i prosuđivanju, i sigurno razrešenju problema koji vas je doveo u stanje stresa..

Svakim udisajem, osoba mora osetiti da se stomak kreće i da se opuštaju trbušni mišići. Pri udisaju neki mišići se napinju, a pri izdisaju opuštaju. Kontrolom jednog i drugog, mogu se postići dugoročni efekti u borbi sa stresom– tvrdi Sakenhajmova.

Stopala, ruke, gornji deo tela, vilica i stomak su naročito podložni uticaju disanja, i grče se pri svakom udisaju, tako da nepravilnim disanjem dodatno opterećujete te delove tela. Uz određene metode opuštanja, koje već sigurno koristite, nije na odmet da im pridružite i poneku tehniku disanja – polako i duboko, na primer, da bi opuštanje imalo potpun efekat.

Zato, opustite se, i dišite duboko…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.