Prosize kapsule

M@N! Otkriće – Čitanje misli uskoro moguće!

Čitanje misli, do sada je bio fenomen očekivan u filmovima naučne fantastike, recimo Ratovi zvezda, Zvezdane staze ili slično, ali izgleda da su filmske scene sa platna sišle u publiku sa ove strane, ili će uskoro to uraditi.

Tim američkih naučnika sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji, predvođen profesorom Džekom Galantom, tvrdi da je načinio važan korak u pravcu izrade uređaja koji bi mogao da čita živi mozak, odnosno, svesno iskustvo i percepciju druge osobe.

Celokupan projekat rezultat je napretka u izučavanju ljudskog mozga i njegovih složenih funkcija. Najviše pažnje posvetilo se izučavanju prednjeg dela zaduženog za vizuelno opažanje. Sve se sastoji u tome što se prilikom gledanja uključuju različiti senzori u zavisnosti od toga šta se gleda. Ako posmatramo ivice, uglove, krivine angažuju se niži delovi centra za vid, dok kad posmatramo crte ljudskog lica ili neke zahtevnije predmete aktiviramo više delove centra. Na osnovu ovoga, praćenjem moždane aktivnosti, može se tačno znati šta subjekt gleda.

Ovim pristupom pravi se proboj u razumevanju procesa na koji mozak šifruje i dešifruje informacije, što je dalje omogućilo izradu kompjuterske simulacije ovog koda. Time će u budućnosti biti stvorena osnova za tumačenje misli, ali ni snove nećemo moći zadržati za sebe, jer se i oni mogu otkriti po istom principu.

„Trenutno nije poznato da li se procesi kao što su sanjanje i maštanje u mozgu ostvaruju na način koji funkcioniše slično spoljnom opažanju. Ako je tako, tehnike razvijene u našem ispitivanju mogle bi se direktno upotrebiti za proučavanje mašte i snova“, kaže Galant.

Uređaji za dekodiranje moždane aktivnosti mogli bi, pored očigledne – policijske, imati i brojne druge primene, recimo kao pomoć u postavljanju dijagnoze, u proceni delovanja medicinskih terapija i u izradi kompjuterizovanih srčanih i neuroloških proteza. Međutim, ono najočiglednije niko ne spominje…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.