Prosize kapsule

14. februar – Dan kada slavimo ljubav

Kako je u našoj savremenoj kulturi sve podređeno planu, tako smo i dan tokom kog ćemo svake godine obeležavati ljubav, morali zavesti u naše rokovnike – kako ne bismo zaboravili da ga proslavimo. Prema toj logici, 15. ujutru ćemo ustati i krenuti dalje, jer je Dan Svetog Trifuna ili Valentina, ipak bila samo još jedna stavka u našem pretrpanom rasporedu, koji nam pomaže da što pre stignemo do zacrtanog cilja. Ljubav – obavljeno! A šta ono beše cilj?

Dan zaljubljenih je još jedan od komercijalnih proizvoda modernog društva, čiji je rezultat – prodati, prodati, prodati. U priču o ljubavi, upleteni su fini istorijsko-religiozni elementi o Svetom Valentinu, katoličkom svešteniku iz 3.veka, koji je zaista bio pravi junak ljubavi. Omiljen među mladim ljubavnicima koje je venčavao u tajnosti, uprkos zabrani tadašnjeg rimskog imperatora, Valentin je postao simbol zaštitnika ljubavi. Legenda kaže da je nekoliko sati pre nego je bio pogubljen zbog svoje misije širenja ljubavi, Valentin slepoj tamničarevoj kćeri poslao poruku zahvalnosti, jer se dobro brunula o njemu, i da je ona nakon što je dobila tu poruku progledala. I onda kažu da je ljubav slepa..

Ovaj element priče o heroju ljubavi, vešto su iskoristile komercijalne mašine progresa i napretka, pa su Valentinova herojska dela pretvorili u proizvod na kom se može fino zaraditi. Srce, oblik poruke koju je od Valentina dobila tamničareva kći, postao je zaštitni znak Dana ljubavi. Od čestitke, preko bombonjere do kutijice za nakit, cilj mu je da proda ljubav, jer bi smešno bilo gajiti iluzije da ona nema cenu. Naravno da je ima, eto je odmah pored poruke Volim te, a da bi svojoj dragoj dokazali koliko, pokažite joj fiskalni račun – tu imate i crno na belo. Baš kao i u kojoj prodavnici i u koliko sati ste pazirili njenu ljubav, čak i koliki pdv ste morali da platite na nju.

Sa druge strane, ove naše, 14. Februar je posvećen Svetom Trifunu, iscelitelju iz 3 veka, siromašnom guščaru i zaštitniku vina. Logično, vino i ljubav su uvek išli zajedno, pa iako možda nisu povezani istom zaštitničkom misijom, može se reći da su se Trifun i Valentin borili za istu stvar. U pričama o Trifunu, ima mnogo patnje, asketizma i tragedije. Poznat po isceliteljskim moćima i isterivanju zlih duhova iz opsednutih, Trifun je bio i poštovan od strane Rima, zabeleženo je čak da je izlečio jednu od kćeri rimskog imperatora Gordijana, koja je bila duševno poremećena. Ipak, zbog istih tih moći,često je bio i u nemilosti vlasti koje su bile protivnici Hrišćanstva, tako je i okončao tragično, mučen od strane Dakijskog cara, izdahnuvši pre samog pogubljenja, ali do kraja verujući u ljubav kao najplemenitiju ideju.

Iz obe priče, možemo zaključiti da su se i Trifun i Valentin za svoje ciljeve borili celog života, a da je 14. februar samo dan određen da ih se setimo. Lepo je obradovati nekoga, ali ne dozvolite da vam jedan dan postane razlog za to – nek on bude samo dan na koji ćete se setiti svih onih sitnih darova koje ste poklonili vašoj dragoj svakog dana prethodne godine, jer će samo na taj način, ono Volim te imati pravu cenu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar