Prosize kapsule

Strah od braka

Muškarci ulaze u brak jer su se umorili, a žene zbog toga što su radoznale – ali ubrzo i jedni i drugi postanu razočarani. Ova vizionarska misao Oskara Vajlda, nikad veću potvrdu nije dobila nego u poslednjih 15 godina. Gamofobija je strah od vezivanja i braka, a među mladima u poslednje dve decenije ona dostiže svoj vrhunac.

Iako se najpre vezuje za one koji nisu spremni za brak (psihički), pojam gamofobije se sve češće vezuje za muškarce. Prema poslednjim istraživanjima, prosek godina mešu muškarcima kada se ulazi u brak pomeren je na 29 godina, dok se taj prosek kod žena kreće oko 26. Očekivanja mladih, ali i porodice promenila su se u odnosu na 90e, tako da mladi danas prvo završavaju fakultete, pronalaze posao i obezbeđuju egzistenciju, a tek onda razmišljaju o braku. Čak i tada, to češće bude vanbračna zajednica nego brak.

Jeste opšte poznat stav muškarca da brak vidi kao zatvor u kom gubi slobodu, a ko bi hteo u zatvor ako nije kriv. Međutim, do promene dolazi i u ženskom shvatanju braka. Nekada su žene bile te koje su žudele za udajom i sigurnom lukom koju im je brak nudio. Danas, usled emancipacije, ravnopravnosti polova i sličnoga, žene postaju veći muškarci od muškaraca. Sve je češći stav da čak i one brak posmatraju kao kaznenu ustanovu u kojoj bi im bila oduzeta samostalnost, pa ih je sve teže saterati u bračno ćoše. Posmatrajući ove promene, ne može se, a ne zapitati o sudbini braka, ali i monogamije. Zar ne?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.