Prosize kapsule

M@N! Tema – Preljuba!

 

Osim ove već navedene razlike u muško-ženskom viđenju prevare, preljube, švalerisanja i sličnih sinonima za jedan čin, izgleda da muškarci i žene različito stepenuju prevaru. Studija je pokazala da muškarci više cvikaju od seksualne, a žene od emocionalne nevere.

Istraživanje, koje je sprovedeno i offline i online, obuhvatilo je 112 ispitanika oba pola (studenata uglavnom). Rezultati su pokazali da žene više značaja pridaju ako je za prevaru vezano i to da je partner prevario i emotivno, odnosno da se zaljubio. Psiholozi to objašnjavaju činjenicom, da muškarci uglavnom kada varaju, varaju iz dosade, jer im je potrebna seksualna raznolikost. Kada, osim seksa, u tuđem krevetu potraže i nešto više, za žene je to alarm da njihov partner nije zadovoljan samom vezom i odnosom koji imaju. Muškarci, sa druge strane, stresnije reaguju kada žena od njih ode zbog seksa, jer to doživljavaju kao udar na sujetu i muški ego. Ovaj vid najteže, ili skoro nikako ne opraštaju, jer u njihovim očima u svakom drugom slučaju krivicu mogu potražiti u sebi, ali po pitanju seksa, krivica je isključivo u ženi – i ne prašta se.

Još jedan zanimljiv aspekt ovog istraživanja je i osvrt na online neverstva. Kako je internet postao dominantan vid, kako informisanja, tako i društvenih aktivnosti, tako se ne može zaobići ni značaj online dejtinga i upoznavanja. Prema istraživanju, koje su sprovele Monika Viti i Laura-Li Kvigli, sa pojavom interneta pojavila su se i nova iskušenja za ljubavne veze. Istraživanje je ujedno pokazalo da muškarci, kao ni žene, još nemaju jasno određena pravila dopuštenog internet muvanja. Ni jednoj ni drugoj strani ne sviđa se pomisao na chat, sklapanje online poznanstava, ali činjenica je da to redovno čini više od 70% ispitanih.

Da li je internet taj virtuelni svet u kom granice i pravila ne važe čak ni za prevaru? Izgleda..

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.