Prosize kapsule

Prednosti posnog režima u ishrani

Uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla, kao što su mesne prerađevine, mleko, jaja… tokom posta se podrazumeva, i to je uglavnom ono prvo na šta pomislimo kada kažemo post. Izbacivanjem ovih namirnica na nekoliko nedelja, i to baš pred proleće, logički gledajući ima smisla, osim onog religiozne prirode, naravno. Posmatrajte to kao veliko prolećno spremanje vašeg organizma.

Vrši se detoksikacija, oslobađanje tela viška masnih naslaga, pročišćava se krvotok, organi kao što je jetra, digestivni trakt, mozak se reinstalira, jer je hrana koju konzumiramo tokom posta bogata elementima koji poboljšavaju funkcionisanje mozga – vitamini (C naročito – kupus, agrumi..), antioksidansi (povrće), riba (odlična hrana za mozak, smatra se čak da se naša vrsta razvila u svesna bića, jer su prapredaci u svom jelovniku imali izobilje ribe), čajevi (imaju efekat da otkreče sve što se u našim mozgovima, ali uopšte i u celom telu zakrečilo, a nabolji su crni, indijski, zeleni, a kao snažan antioksidans možete probati čaj od shitake pečuraka, kao i ženšen čaj, za sve muške boljke, ali i kao budilnik za organizam).

Ono što nam često ne pada na pamet tokom posta su neke namirnice, ali i životne navike čije odricanje post takođe podrazumeva, ali, nažalost ne i mi. Alkohol i cigarete takođe spadaju pod pojam mrsa, pa ako niste i njih izbacili, kao da niste ni postili. Evo nekih efekata koje ima njihovo izbacivanje sa našeg svakodnevnog menija.

Iron Abs za vas

Izbacivanje alkohola, nakon nekoliko dana dovodi do regeneracije jetre, a posle nekoliko nedelja I do postepenog povlačenja masti iz jetre. Odlično deluje na prevenciju ciroze jetre, mada možete postati agresivniji.

Prestanak pušenja, nakon samo 20 minuta od poslednje cigarete poboljšava prokrvljenost ruku i nogu, a nakon 2 dana vam se vraćaju osećaji za ukus i miris. Pluća se smiruju nakon dve nedelje bezcigaretnog režima.

Iako ne spadaju u mrsnu hranu, kafa i šećer spadaju u loše životne navike, a sve što spada pod loše, spada i pod mrsno.Odričući se slatkiša, značajno će se poboljšati vaša krvna slika, a osećaj zavisnosti će nestati nakon mesec dana. Izbegavajući unošenje šećera, takođe ćete se nesvesno podvrgnuti najzdravijoj mogućoj dijeti, tokom koje ćete za nepuna dva meseca izgubiti 2.5 kg.

Izbacivanje kafe sa menija, pomoćiće, pre svega osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. Takođe, bez kafe srediće se i obnoviti sluzokoža želudca, umanjiti nervoza, a moguću glavobolju koja se javlja usled nedostatka uobičajene doze kofeina, pokušajte sanirati ispijanjem jačih čajeva – crni i zeleni. Nisu kafa, ali kako je većina naših navika zasnovana na placebo efektu, verujemo da će organizam nasesti na ovu prevaru. Samo budite uporni..

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Prednosti posnog režima u ishrani

  1. A da li je gresno mastrubirati i seksati se tokom posta ? Molim odgovor.