Prosize kapsule

Hroničan umor – neizlečiv!

Neka zanimanja poput lekara, novinara, vojnih službenika, policajaca… često zahtevaju nadprosečne napore i iscrpljivanja koja ostavljaju posledice na organizam. Najčešći slučaj je hronična neispavanost, koja čak i ne mora biti vezana za posao kojim se bavite, već i za uzrok neke druge prirode (narušeno zdravlje, stres..). Iako mnogi od nas spas od nespavanja i hroničnog umora traže u prekomernom spavanju, dokazano je da osim lažnog utiska da smo se odmorili, spavanje u komadu nema drugih pozitivnih efekata na naše premoreno telo.

Neurolog Danijel Kohen s bostonskog Medicinskog fakulteta tvrdi da se spavanjem u komadu, nakon recimo 24 časa nespavanja, umor može samo prikriti. Ubeđeni da smo se odmorili nastavljamo sa svakodnevnim aktivnostima, a i ne sanjamo da se funkcionisanje našeg mozga i nervnog sistema i dalje nalazi u stanju neispavanosti.

Od većeg broja neprospavanih sati mogu se na ovaj način oporaviti samo oni čije su životne navike uredne. Oni koji boluju od hronične neispavanosti, osuđeni su na hroničan umor, i ne, još uvek ne znamo koliko je ciklusa sna njima potrebno da bi se oporavili – ističe dr Kohen.

Iron Abs za vas

Svakako, najbolji lek za oporavak je u izlečenju nesanice o čemu smo već pisali u tekstu Nesanica, kao i tekstu 7 tajni dobrog sna. Dr Kohen upozorava da hronična neispavanost ostavlja posledice po normalno funkcionisanje onih koji su neispavani, a da se taj efekat čak može porediti sa blago alkoholisanim stanjem organizma.

Što se tiče onih čiji posao zahteva odricanje od sna, neophodno je reorganizovati njihov radni raspored, jer se neurednim navikama sna smanjuju njihove kognitivne sposobnosti, i pod dužim pritiskom ovakve rutine, nesumnjivo je da će postati beskorisni u obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti – upozorava Kohen.

Slični tekstovi

Comments are closed.