Prosize kapsule

Na Saturnovom mesecu možda ima života?

Nasini naučnici otkrili su nove dokaze da se ispod površine Saturnovog šestog po veličini meseca Enceladusa nalazi voda. Kako prenosi Daily Telegraph, Nasina svemirska letelica Cassini proletela je kroz ledeno područje koje su stvorili ledeni vulkani, prilikom čega je otkrila negativno naelektrisane molekule vode, što je jasan znak da tamo postoji podzemno more.

Takav tip jona postoji na Zemlji, i to na mestima gde se voda kreće, kao što su vodopadi ili talasi okeana koji se sudaraju. Naučnici kažu da je poznato da takvi mlazovi sadrže vodu, ali do sad nije bilo jasno da li je u pitanju baš tekuća voda, ali prema poslednjim rezultatima pristiglim sa letelice Cassini jasno je da jeste, tako da je sasvim moguće da na Enceladusu postoje uslovi za razvoj organskog života.

Podaci su prikupljeni instrumentom koji se zove spektrometar plazme koji je merio gustinu, temperaturu i brzinu jona i elektrona koje je skupljao dok je leteo kroz mesečeve mlazove.

Naučnici kažu da dokazi upućuju i na druge sastavne delove života, kao što su ugljenik i izvor toplote koji održava vodu u tekućem stanju, a gde ima vode, ugljenika i energije, postoje i najvažniji sastojci potrebni za nastanak života.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.