Prosize kapsule

Do zdravlja uz 10. 000 koraka!

Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pokazalo je da umerena fizička aktivnost, pre svega svakodnevno hodanje, doprinosi boljoj mentalnoj formi, jer 30 minuta brzog hoda dnevno jača hipokampus, deo mozga povezan sa nekim oblicima pamćenja. Osim ovoga, hodanje je odlično i kao prevencija od srčanog udara, pa je čak preporučeno i od Svetske zdravstvene organizacije.

Svakodnevno pešačenje dobre rezultate ostavlja i na sniženje krvnog pritiska, kao i na gubitak suvišnih kilograma. Prema naučnicima, nema bolje dijete od 10. 000 koraka dnevno.

Pitate se – ko će izbrojati te korake? Naravno, pedometar.

Iron Abs za vas

Šta je pedometar?

Pedometar je spravica koja služi da biste po završetku treninga znali tačan broj pređenih koraka, ali i kilometara. Prvi pedometar konstruisao je, naravno, Leonardo da Vinči, a do svog današnjeg izgleda i funkcionalnosti prošao je kroz ruke Francuza, Tomasa Džefersona, da bi ga konačno 1965. Japanci dizajnirali u spravicu kakvu poznajemo danas. Prvi pedometar nazvan je menpo-kei (10. 000 koraka).

O pozitivnim efektima pedometra najbolje svedoči studija objavljena u Journal of American Medical Association (JAMA). Prema istraživanju opisanom u članku, a sprovedenom nad skoro 3. 000 ispitanika starosti oko 50 godina, pokazalo se da se pešačenjem sa pedometrom efikasnost treninga povećava za 27 posto, odnosno da osoba koja ga nosi hoda 1,6 kilometara više.

Pedometar se može naći u svakoj prodavnici sportske opreme, a cena mu se kreće od 500 dinara, pa na više. Nosi se u džepu, ali postoje i druge sofisticiranije varijante, naravno, u zavisnosti od cene.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.