Prosize kapsule

Legija stranaca


Francuska legija stranaca fenomen je koji kao i svi fenomeni ima svoje lice i naličje. Ili je možda bolje reći dva obraza? Onaj časni, po kom je poznata širom sveta kao vrhunska profesionalna borbena jedinica u sklopu Francuske armije, u čiji sastav već više od vek i po ulaze najneustrašiviji muškarci svih rasa i nacionlnosti, a čije su misije redovno one najsurovije. Drugi obraz ukaljan je brojnim predrasudama koje u vezi ove elitne jedinice postoje, a sve se svode na stav da je Legija stranaca skup otpadnika, kriminalaca i plaćenih ubica. Ne sumnjamo da svako lice ima svoje naličje, ali najbolje je o oba govoriti i suditi isključivo na osnovu činjenica, a upravo to vam u tekstu koji sledi i nudimo. Pa, sudite sami – ima li obraza u Legiji časti?

Istorija

Francusku legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj Filip, 10. marta 1831. godine. Kao i danas, i tada su je činili dobrovoljci starosti od 18 do 40 godina. Legija deluje u sklopu Francuske armije, u ime Francuske i gde god se to u svetu smatralo za potrebno. Svaki legionar se zaklinje da će služiti Francuskoj profesionalno i dobro, a u borbu se kreće sa idejom koja je simbolično predstavljena i na legionarskoj zastavi sa porukom – do poslednjeg čoveka. Kroz istoriju, od prve misije u Alžiru 1831., legionari Legije stranaca, učestvovali su u svakom većem međunarodnom konfliktu u svetu – Italija (1859), Meksiko (1863), Francuska (1914), Norveška, Libija, Tunis, Italija i Nemačka (1939-1945), bitke kod Phu Tong Hoa i Dien Bien Phu-a (Indokina 1945), Alžir (1954), nakon napuštanja Alžira 1962. razmešteni u Džibuti, Madagaskar, Tahiti i Francusku Gvajanu gde se i danas nalaze njihove regimente, Čad (1969-70), Zair (1978), Zalivski rat, SFRJ, Kosovo i Metohija..

Boje Legije su crvena i zelena, svečana uniforma je bela sa svečanom belom Kepi šapkom, a u okviru Armije Legija se izdvaja i posebnom uniformom, pesmom, koračnicama i ceremonijama svojstvenim samo ovoj elitnoj borbenoj jedinici.

Prijem u Legiju

Iako deluje sasvim jednostavno, prijaviti se u Legiju stranaca samo je prvi korak u procesu o(p)stanka u istoj. Za prijem je dovoljno da imate od 17 do 40 godina, neki dokument koji bi potvrdio vaš identitet i dobru viagra canada purchase fizičku kondiciju. Francuskim jezikom ovladaju gotovo svi već u fazi privikavanja na život u Legiji, a tokom prve godine ga i u potpunosti nauče.

Regrutovanje potencijalnih legionara započinje u nekom od 16 regrutnih centara širom Francuske, gde su regruti podvrgnuti isključivo testiranju medicinske prirode, a drugi testovi (ispitivanja, intervjui) obavljaju se tokom sledeće tri nedelje po prijemu u Obenj, glavni štab i komandu Legije stranaca (grad u blizini Marseja). Nakon ovog perioda, oni koji su zadovoljili uslove potpisuju ugovor na pet godina i postaju legionari najpoznatije Legije na svetu.

Slični tekstovi

3 komentara na “Legija stranaca

  1. znaci 3 nedelje ne mogu da se jave kuci po prijavljivanju u regrutski centar?

    kako posle toga mozemo da stupimo u kontakt sa njima??

    • Kao što smo naveli, za detaljnije informacije najbolje je kontaktirati francusku ambasadu ili neki od regrutnih centara. Mada, pretpostavljamo da se regruti kasnije javljaju vama (teže da vi kontaktirate njih)..

  2. Imam 53 godine geodet sam želio bih raditi u legiji stranaca
    kao geodet i intelektualne poslove