Prosize kapsule

Najopasniji gradovi na svetu

by Nenad Milosavljević

5. Norilsk, Rusija

Norilsk ne samo što je opasan po egzistenciju prosečnog ljudskog bića, već predstavlja i jedno od najopskurnijih mesta na kugli zemaljskoj. Osim što je jedan od najsevernijih gradova na planeti, Norilsk može da se podiči i sa 270 snežnih dana godišnje, a tokom 130 dana neprekidno duvaju snežne oluje. Prosečna temperatura (i to u toplijem delu godine) iznosi -10 stepeni Celzijusovih, a ceo ambijent obogaćuje najveća topionica gvožđa na svetu koja pritom nije bog zna kako ekološki obezbeđena, tako da u krugu od 30 kilometara nema nijednog živog drveta. U Norislku živi 134.000 ljudi, a od 2001. godine strancima je zabranjen pristup u grad, tako da, čak i ukoliko budeš želeo, nećeš moći da priuštiš sebi uživanje u izvanredno zagađenom norilskom krajoliku. Ovde pišemo o njemu samo da bismo ti pravili zazubice.

4. Johanesburg/Kejptaun, Južnoafrička Republika

Sa krajnjeg severa selimo se na krajni jug, sve do najvećih južnoafričkih gradova Johanesburga i Kejptauna. U suštini, krađa auta, pljačka ili batine su dobitak na lutriji u odnosu na ono što tamo može da ti se desi. U najgorem slučaju, bićeš oteti, ubijen ili sve to zajedno. Međutim, situacija se u ovim gradovima u poslednje vreme ipak koliko-toliko popravlja zahvaljujući video nadzoru najkritičnijih područja, glavnih gradskih štrafti i uopšte mesta koja bi mogla biti problematična, a verujemo da će ovi gradovi koliko-toliko biti bezbedni bar dok ne prođe SP u fudbalu ili ne pokradu ulične kamere.

3. Nju Orleans, SAD

Iako si možda, ukoliko si gledao CSI Las Vegas, pomislio da je Las Vegas najopasniji grad u SAD, ta titula ipak ide Nju Orleansu. Ovaj grad nosi nezvaničnu i nimalo laskavu titulu američke prestonice ubistava i to ne zato što njegovi građani i posetioci vole da gledaju serije sa tom tematikom, već vole, bar ako je sudeći po statistici, ubistvima da se bave na malo konkretniji način. Prema podacima FBI-a, u 2008. godini se na 100.000 stanovnika desilo čak 95 ubistava, što je izuzetno veliki prosek, višestruko veći od proseka u ostatku Amerike. Nasilje je naročito prisutno u geto krajevima gde nikako nije pametno noću se šetati sam. Još ako si žensko, gratis silovanje ti ne gine.

2. Siudad Huarez, Meksiko

Ukoliko si mislio da je Nju Orleans najcrnji po broju ubistava po glavi stanovnika, da te odmah razuverimo-temperamentni Meksikanci ih šiju za preko 30 ubistava na 100.000 stanovnika ili preciznije, žitelji Siudad Huareza u Večna lovišta godišnje pošalju oko 130 svojih sugrađana. Iako je u Meksiku moguće videti dosta toga, probati prave tortilje, čili, slaninicu i ostale delikatese, utisak kvari činjenica da je kriminal u celoj zemlji, pa i u Siudad Huarezu već godinama unazad u velikoj ekspanziji, čemu naročito doprinose opaki i brutalni obračuni narko kartela: Ukoliko se kojim slučajem zatekneš na lošem mestu u loše vreme, nećeš stići da kažeš ni „I’m A Tourist!“, a već ćeš biti upucani od strane nekog napaljenog pripadnika podmlatka narko mafije koji je željan dokazivanja.

1. Mogadišu, Somalija

Za sve one koji vole pravu egzotiku i ekstremni turizam, Mogadišu u Somaliji je nezobilazna destinacija. Asortiman načina na koji možeč izgubiti glavu u ovom gradu je vrlo širok-od terorizma preko etničkih i kartel sukoba do klasičnog kriminala-sve je u službi tvoje zabave.  Prestonica od koje je čak i vlast digla ruke, prvo je uništena građanskim ratom (tokom 2008. godine grad je prema podacima Ujedinjenih nacija napustilo preko pola miliona stanovnika), a onda su je pod svoje uzele razularene bande ratnih kriminalaca najgore vrste. Od 1991. do danas, u građanskom ratu u Somaliji život je izgubilo preko milion ljudi. Ukoliko zaista želiš, možeš okušati svoju sreću u ovoj nesrećnoj zemlji. Viza je uključena u aranžman.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Najopasniji gradovi na svetu

  1. Pingback: Na severu Sibira temperatura do 32 stepena | Muški magazin - M@N!

  2. Pingback: Na severu Sibira temperatura do 32 stepena - Web-novine.com | Web-novine.com