Prosize kapsule

Kuhinje sveta

Zdravlje na usta ulazi, činjenica je poznata ne samo u našoj tradicionalnoj kuhinji, već i u kuhinjama svih naroda i narodnosti lepe nam planete. Ovde ćemo izdvojiti ono što je najzdravije u svakoj od tih kuhinja, a što bismo preporučili da se nađe i u vašoj. Spremite papire i olovke, odnosno vaše copy & paste opcije, pa da krenemo..!

Zeleni čaj

Iz zemlje gejši, stiže nam magični napitak zvani zeleni čaj. Japanci za njegove dobrobiti znaju odavno, a savremeni naučnici iz dana u dan pronalaze njegova nova lekovita svojstva. Zahvaljujući flavonoidima, naročito katehinu koji ima 20 puta jače antioksidansno dejstvo od vitamina C, zeleni čaj se preporučuje kao prevencija kod raka kože, pluća, debelog creva, srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Losos

Sa Islanda stiže nam riba koja je nezaobilazan deo obroka na ovom ostrvu – losos. Bogat omega 3 masnim kiselinama, a siromašan kalorijama (svega 138 u 100 grama), losos je idealan za prevenciju srčanog udara, ali i kao pomoć kod čestih migrena.

Iron Abs za vas

Čili

O tpme da li je ljuta hrana zdrava ili nije naučnici se već dugo spore. Smatra se da kapsaicin u čili papričicama ima antibakterijsko dejsto, ali ipak to još uvek sa sigurnošću nije potvrđeno. Međutim, sa sigurnošću možemo reći da su ljute papričice bogate vitaminima A i C, kao i flavonoidima, a oni su sigurno zdravi. Verujte narodima Tajlanda, Meksika i Indije…

Maslinovo ulje

Mediteranske kuhinje se ne mogu zamisliti bez par kapi svežeg maslinovog ulja. Osim što deluje kao snažan antioksidans, smanjuje opasnost od srčanih i kancerogenih oboljenja.

Paradajz

Konzumacija paradajza bar dva puta nedeljno snižava rizik od raka prostate od 20 do 40%. Likopen je sastojak koji paradajz čini tako efikasnim kao antioksidans, ali i u borbi protiv UV zračenja. Iako mnogi naučnici bojkotuju kečap, mora se reći da je nakon prirodnog paradajza on najbogatiji likopenom.

Beli luk

Libanska kuhinja bi bila nezamisliva bez belog luka koji završi u većini njihovih jela. Naravno, ima ga i kod nas, a dobar je u regulisanju krvnog pritiska, srčanih oboljenja, kontroli nivoa lošeg holesterola, zatim kao antibiotik, ali i kod arteroskleroze.

Avokado

Ovo supervoće tipično je za meksičku kuhinju, posebno za specijalitet s testeninom zvan guacamole. Avokado je pun vitamina: E, C, B6 i B1, kao i karotina i kalijuma. Pomoći će vam u snižavanju nivoa holesterola u krvi, dobar je za vaše oči, a neka istraživanja pokazuju da bi mogao imati pozitivan uticaj na regeneraciju jetre.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar