Prosize kapsule

Free Climbing – teretana za duh i telo!

Upravo u toj finoj nijansi i jeste razlika između klasičnog penjanja, gde oprema služi da biste se popeli, i sportskog penjanja gde vam oprema služi više kao mera predostrožnosti u slučaju pada. Naravno, i ovde postoje pravila i tehnike koje se moraju savladati, jer se jedino poštujući njih bezbedno možete baviti penjanjem. Sve drugo je na vama – gde ćete se popeti, kako, kojim smerom, težina puta kojim želite stići do vrha.. sve su to detalji koji sportsko penjanje čine jednim od najizazovnijih, najprimamljivijih, ali i najtežih ekstremnih sportova.

Što teže to bolje, moto je koji pokreće svakog penjača da iznova pomera granice nemogućeg, sve do trenutka kada one postaju moguće. Savladani smer samo je razlog više da se granice pomere ka sledećem, po pravilu još težem cilju.

Međutim, da bismo s reči prešli na delo, jer su iskustva iz prve ruke nezamenljiva, a i da bismo vam sve ovo još više približili, popričali smo sa veteranom Free Climbinga u Srbiji, gospodinom Blagojem Dobrotom, predsednikom penjačkog kluba Gekon iz Beograda.

Iron Abs za vas

Iz iskustva…

Blagoja se sportskim penjanjem bavi skoro dve decenije, i kod nas i u svetu. Ono zbog čega je odabrao penjanje, ne samo kao životni poziv, već i kao život, jer penjanje za svakog penjača i jeste život, je idealna kombinacija fizičkog i mentalnog treninga kojim telo dovodite do savršenstva, a um do neverovatne psihološke stabilnosti.

Ne postoji starosna granica u kojoj bi nekome savetovao da počne da se bavi penjanjem. Penjanjem se može baviti svako i kada god poželi. Ja sam počeo sa 40 godina, moja supruga takođe, ali moja ćerka Gabrijela, koja se već okitila šampionskim titulama na regionalnim, ali i Evropskom prvenstvu, počela je da penje od malena.

Povedeni Blagojinom pričom, razgovarali smo i sa Gabrijelom Dobrotom, našom najboljom penjačicom, a iz tog razgovora smo saznali da je u penjačkoj odiseji i njen suprug, kao i da zajedno iste planove imaju i za svoje dete – samo da stasa.

Penjanje je porodična priča, i to je ono što kažemo svakom roditelju kada prvi put dovede svoje dete na trening. Strah kod roditelja postoji – da li će pasti, povrediti se, da li će to imati nekog sporednog efekta na druge detetove aktivnosti.. Da biste otkrili odgovore na sva ova pitanja, jedini pravi način je da probate i sami. Nakon prvog puta, adrenalin čini svoje, pa uz dete počinje da trenira cela porodica, a to je upravo i smisao Free Climbinga – druženje.

Free Climbing – za svakoga!

U penjačkom klubu Gekon, penjanjem se možete baviti profesionalno, ili rekreativno. U oba slučaja važno je da to činite zbog sebe. Blagoja iza sebe ima čitav tim penjača – od starijih do najmlađih. Svi su okupljeni jednom istom

Una Sovilj - kao po ravnom

pozitivnom energijom kojom ćete se vrlo lako zaraziti, i očas posla i sami naći u pokušaju savlađivanja stene. Da je tako uverili smo se i lično, kao i u sjajan osećaj koji Free Climbing female viagra pills ostavlja na vas, pa makar na jedvite jade prešli svega

par metara, ali spoj fizičkog i mentalnog o kom je Blagoja pričao razumeli smo savršeno. Međutim, osim sopstvenog iskustva, dodatan utisak ostavilo je i umeće, ali i volja mlade Une Sovilj koja se penjanjem bavi tek godinu dana, a već je jedna od najperspektivnijih penjačica, ne samo Gekona, već i Srbije.

Prvi put sam se sa Free Climbingom susrela prošle godine na Adi i od tada je postao deo mog svakodnevnog života. Kada je stigla zima, preselila sam se ovde i sa Blagojom počela ozbiljno da treniram. Na proleće me očekuje prvi izlazak na pravu stenu, zatim i prva takmičenja. Treninzi jesu naporni, ali zbog osećaja nakon svakog znam da je to ono što želim.

Osim što se bavi sportskim penjanjem, mlada Una je i virtuoz na harfi. Oba zanimanja imaju veze sa prstima, pa smo je upitali kako se jedno odražava na drugo.

Iako deluju nespojivo, čak se može pomisliti da će penjanje ostaviti neke posledice na sviranje, ja uspešno radim i jedno i drugo. Postoje određene vežbice i trikovi kojima opuštam prste nakon penjanja, ali mislim da penjanje čak daje jednu posebnu snažnu notu mojoj muzici – kaže Una.

Osim Une, na treningu smo zatekli još mnogo mladih ljudi. Svi su penjanju pristupali istim žarom, a nije se moglo, a ne primetiti da su svi poput jedne velike porodice. Bodrenje, pomoć u savlađivanju smera, dobronamerni saveti.. sve je to u našim očima ostavilo utisak, da koliko god bio ekstremno težak sport, Free Climbing, je svakako sport koji se ekstremno lako zavoli.

Teretana za duh i telo

Pored Blagoja Dobrote, tu je Savo Gluščević, heroj alpinizma koji je sportsko penjanje iz stare Juge i sa obronaka Marjana (brdo u Splitu), doneo u Srbiju. On je utirao prve smerove srpskom Free Climbingu, organizovao prva takmičenja, osnovao savez srpskih penjača, a gradeći veštačke stene širom Beograda, zdrav duh Free Climbinga, nastojao sačuvati za neka bolja vremena za koja je znao da će doći.

Iz onoga što smo videli na treninzima u Prvoj beogradskoj gimnaziji, zaključili smo da je to vreme došlo…

Ne morate biti supermen da biste se bavili Free Climbingom. Fizičke predispozicije jesu važan, ali ne i presudan faktor za nekoga ko želi da se bavi ovim sportom. Njime se možete baviti i rekreativno, a ne postoji bolja teretana od one koju prolazite na steni. Teg je vaše telo, a njime, za razliku od onog u teretani, vežbate i vaš um. O osećaju, adrenalinu i zadovoljstvu koje penjanje pričinjava, glupo je pričati. Razumećete ga samo ako ga lično doživite. A onda nećete moći bez njega..

Za dodatne informacije o tome gde se možete, osim u klubu Gekon, baviti Free Climbingom, posetite stranicu Penjačkog saveza Srbije www.freeclimbing.rs

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Free Climbing – teretana za duh i telo!

  1. Pingback: M@N! MUŠKE FACE | Muški magazin - M@N!