Prosize kapsule

Neobična dešavanja na Farmvillovim farmama

I dok vi bezbrižno na svojoj farmi uzgajate jagode i hranite ovčice, vlasnici najpopularnije Facebook igrice, hrane se podacima sa vašeg profila, ali i novcem sa vaših računa. Virtuelni svet Farmvilla okupio je više od 75 miliona farmera sa svih strana sveta, a svakim danom sve ih je više.

Očekivanja američke firme Zynga, koja drži pomenutu, ali i niz drugih igrica na Fejsbuku, davno su prevaziđena. Kada je igrica pokrenuta 2009. godine očekivalo se da će broj korisnika dostići oko 5 miliona. Kao što vidimo, cifra je nadmašena za više od 10 puta.

Ipak, nemački stručnjaci za zaštitu podataka upozoravaju na pokušaje vlasnika igre da prikupe informacije o igračima, a neki igrači Farmvillea prijavili su i neautorizirano povlačenje novca s računa.

Kao što znamo, u ovom virtuelnom svetu sve je zasnovano na virtuelnom. Virtuelne farme, virtuelni farmeri, usevi, novac.. Međutim, Zynga ima veoma stvaran izvor zarade od igrica. Virtuelnim novcem kupuju se bodovi kojima korisnik napreduje. Ali, u nekim segmentima igrice može se napredovati i brže ako se na račun igrice uplati određeni iznos s kreditne kartice. Naravno, u pitanju su mali iznosi, ali ako se, recimo, 100 dolara pomnoži sa desetinom onih koji igraju Farmvill, što je nekih 7.5 miliona korisnika…ostavićemo vam da sračunate sami… a to je samo Farmvill.

Na šta upozoravaju nemački stručnjaci?

Podaci – Zynga je veoma nejasna po pitanju zaštite podataka. Nakon temeljnijeg istraživanja došlo se do zaključka da se putem vašeg profila skupljaju svi podaci o vama, i to ne samo sa Fejsbuka. Još nejasnije je to da se oni čuvaju trajno, kao i to da Zynga ima neograničen pristup podacima svih vaših prijatelja, čak i onih koji ne igraju nijednu od igrica ove firme. Zašto?

Novac – U nekoliko navrata prijavljena su i povlačenja novca sa računa korisnika bez njihovog pristanka, nakon čega su usledila upozorenja drugim igračima, ali najviše što se može uraditi u tom slučaju je oprez, jer Zynga već poseduje sve informacije o vašim računima – trajno.

Rad sa zemljom(čak i ovom virtuelnom) opušta, i odličan je ventil nakon stresnog dana na poslu, ali ipak treba biti na oprezu – bolje da vam uvenu usevi nego novčanici.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar