Prosize kapsule

Nova teorija o poreklu Meseca?

Teorije o nastanku Meseca variraju od onih koje tvrde da se to desilo tokom formiranja Sunčevog sistema, do onih koje kažu da Mesec poreklo vodi od sudara Zemlje i asteroida kada se od krhotina sudara zarobljenih Zemljinom gravitacijom stvorilo ovo nebesko telo. Međutim,  pojavila se i jedna nova..

Prema ovoj teoriji veruje se da je Mesec nastao usled nuklearne eksplozije na Zemlji, pri čemu se odvojio jedan njen deo i postao satelit. Ideja je bazirana na teoriji fisije, koja je prvi put predstavljena u 19. veku. Ova teorija sugeršie da su Zemlja i Mesec stvoreni od iste mase užarene stene.

Naučnici Rob de Meijer sa Univerziteta Western Cape, i Wim van Westrenen sa VU Univerziteta u Amsterdamu, smatraju da je Mesec odvojen od Zemlje nuklearnom eksplozijom. U svojoj studiji “Alternativna hipoteza o poreklu Meseca”, objašnjavaju da bi u slučaju udara stranog tela u Zemlju, Mesec bio sastavljen od materije tog tela. Nedavni uzorci sa Meseca pokazuju da je hemijski sastav Zemlje i Meseca gotovo identičan, što sugeriše da udara nije bilo.

Dvojica istraživača veruju da je energiju kojom se Mesec odvojio od Zemlje proizveo georeaktor u Zemljinoj kori koji je proizveo višak toplote, koja se zatim oslobodila i izbacila deo mase u orbitu.

Centrifugalne sile na Zemlji sakupile su teže elemente poput urana i torijuma blizu površine. Dovoljna količina tih elemenata mogla je proizvesti nuklearnu lančanu reakciju. Na taj način, prirodno stvoren nuklearni georeaktor došao je do kritične tačke i proizveo masivnu nuklearnu eksploziju, nakon čega se Mesec odvojio – objašnjavaju naučnici.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar