Prosize kapsule

Kafa dobra za memoriju

O kafi i njenom uticaju na ljudski organizam postoji milion teorija. Neke se među sobom poklapaju, neke protivureče jedna drugoj, a mi se nećemo baviti njihovom istinitošću već ćemo toj masi dodati još jednu novu – onu koja kaže da kafa poboljšava pamćenje.

Iako se većina ovih istraživanja zasniva na eksperimentima sa životinjama, ne treba zaboraviti da je i čovek upravo to. Upravo zato se pretpostavlja da i rezultati dobijeni pri eksperimentima u velikoj verovatnoći mogu važiti i za čoveka. Prema istraživanju o uticaju kafe na mentalne sposobnosti kafe na miševe, došlo se do zaključka da količina kofeina jednaka onoj koliko ga ima u 5 šoljica kafe, može umanjiti efekat demencije tipične za Alchajmerovu bolest do 50%. Kofein putem uticaja dva enzima redukuje prisutnost beta-amiloidnih proteinskih naslaga u mozgu i na taj način olakšava kognitivne sposobnosti.

U ranijim istraživanjima je već utvrđeno da kofein predstavlja odličnu prevenciju kod poteškoća sa pamćenjem, čak i kod mladih životinja, iz čega bismo trebali zaključiti da danonoćno kafenisanje mladih i nije tako loše. Ne morate se zalivati kafom, ali jedna do dve šoljice predstavljaju svakako preporučljiv stimulans za vaše telo. Za sve preko toga neophodan je oprez, jer je poznato da kafa može prouzrokovati i mnoge nevolje – visok pritisak, aritmije, nervoza, čir na želudcu..

Iron Abs za vas

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar