Prosize kapsule

M@N! Tema – Histerija

Sigurno ste mnogo puta čuli za izraze kao što su napad histerije, histerični smeh, neurotik… Histerija je oblik neurotične mentalne bolesti, često praćen raznim fizičkim i psihičkim poremećajima, koji u većini slučajeva nemaju nikakvo organsko oboljenje u osnovi.

Kako prepoznati histerika?

Razvijena, ali i pomalo uvrnuta mašta, impulsivne karakterne crte, emocionalna nezrelost.. samo su neke od osobina po koljima možete prepoznati histerika. Dodatno, ovakve osobe uvek teže za isticanjem, skreću pažnju na sebe, a sve što se dešava upravo i samo njima predstavlja pravu malu dramu čiji su oni glavni nosilac. Psihoterapija je nužna kako bi se lakše adaptirali i korigovali svoje ponašanje.

Histerije i neuroze mogu biti urođene i stečene. Prvi put se javljaju u detinjstvu, a iskazuju se kao napad besa, bacakanje po podu, histerični plač, udaranje svega oko sebe. Savet roditeljima je hladnokrvnost i ravnodušnost kada do napada dođe. Bez publike nema ni predstave. Naravno, obavezna je i psihoterapija.

Iron Abs za vas

Osim histerije i neuroza, kod ovog tipa psihološkog poremećaja treba pomenuti histerične psihopatije. Ovo je najteži oblik oboljenja, a simptomi su najčešće grubi i brutalni napadi sa gubitkom svesti, narušenom sposobnošću kreatnja, a kod nekih čak i izvijanje tela u obliku mosta. Iako ih najčešće doživljavaju kao prevarante, oboleli od ovog poremećaja to svakako nisu, njima je zaista potrebna pomoć.

Kako prekinuti napad?

Postoji nekoliko rešenja. Iako uglavnom ono što vidimo na filmu ne važi u stvarnosti, šamaranje histerika koji prolazi kroz napad histerije, zaista je jedan od najefikasnijih načina da ga izvučete iz trenutnog ludila. Razgovor, dijalog, ili bilo kakav vid komunikacije samo još više razdražuje histerika, tako da je najbolje, ako već nemate srca za primenjivanje sile, jednostavno napustiti prostoriju u kojoj histerik iskazuje svoj bes. Ignorisanje će ga vremenom smiriti i napad će prestati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.