Prosize kapsule

Bonton za stolom

Nauka ponašanja za stolom svodi se na nekoliko kratkih pravila i uputstava koja prate vaš obed i boravak za stolom – od prvog do poslednjeg zalogaja.

Salvete

Po sedanju za sto, salvetu stavite u krilo bez obzira da li se radi o papirnatoj ili salveti od tkanine. Ona vam služi da izbegnete mrvice i mrlje na garderobi, a možete je koristiti i za brisanje rubova usana i ruku. Po završetku jela stavljate je na sto.

Pribor

Ovaj deo je komplikovan, ali potrudićemo se da ga uprostimo, ne izostavljajući nijedan detalj koji svaki džentlmen za stolom mora znati. Prvo – hrana ide sa leve, a piće sa desne strane. Dalje, šoljica za kafu, čaše za vino i vodu idu sa desne, a tanjirić za hleb sa leve strane.

Vinska čaša se drži za stopu i nikada se na sipa više od pola čaše. Ako niste dobili svoj tanjir sa puterom uzmite kolutić i spustite na svoj tanjir. Za mazanje koristite nož za puter ili ravan nož. Hleb lomite u komadiće nemojte gristi i kidati zubima. Kašika i nož se stavljaju sa desne strane, a viljuška sa leve. Ukoliko imate više primeraka istog pribora poštujte pravilo da uzimate escajg sa spoljne strane ka unutra.

Za hranu kao što je riba koristite ruke, ali nikako ne pljuckajte i ne stavljajte ruke u usta. Zalogaj koji se već našao u vašim ustima, ali ga iz nekog razloga ne možete progutati stavite u salvetu i sa strane – NIKAKO NA, PORED ILI ISPOD TANJIRA! Ako želite da dohvatite nešto što vam nije blizu tražite da vam neko dohvati. Nikako ne posežite rukom preko tuđih tanjira. Tanjir od supe stavite tako da ako supa završi van ipak bude na stolu, a ne na vašem krilu. Ne stavljajte celu kašiku u usta i ne srčite.

Kraj obroka

Ovde se svi zbune, a i ne zbunili se kad svako ima neko svoje pravilo o odlaganju pribora po završetku obroka. Mi nećemo mnogo filozofirati, negio ćemo vam predložiti onako kako se očekuje da postupite po bontonu – tanjir se, nakon što ste završili sa obrokom, odlaže tanjir u smeru kazaljke na satu koja pokazuje 5 sati, što će biti signal konobarima da odnesu tanjir. Za escajg važi pravilo da nijedan komad escajga ne sme ostati na stolu već mora biti odložen u tanjir sa kojim ste ga koristili.

Najkraće, to vam je ono najnužnije, što će vam biti sasvim dovoljno da ona vaše manir poveže sa slikom i likom pravog džentlmena – sad za stolom, a malo posle i u krevetu.. Bon apetit!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.